Tippkutt

Allikas: Vikipeedia
"Tippkutt"
"Top Gun"
Žanr märul/draama
Režissöör Tony Scott
Stsenarist Jim Cash
Jack Epps, Jr
Operaator Jeffrey L. Kimball
Helilooja Harold Faltermeyer
Peaosades Tom Cruise
Kelly McGillis
Val Kilmer
Anthony Edwards
Tom Skerritt
Produtsent Don Simpson
Jerry Bruckheimer
Levitaja Paramount Pictures
Aasta 1986
Esilinastus  USA 12. mai 1986
Kestus 110 minutit
Riik USA
Keel inglise
Eelarve 15 miljonit dollarit
Piletitulu 356 miljonit dollarit
IMDb profiil
Filmiveebi sissekanne

"Tippkutt" (inglise: "Top Gun") on Ameerika Ühendriikide 1986. aastal valminud film.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Leitnant Pete "Maverick" Mitchell on lennukikandjal USS Enterprise teeniv noor mereväelendur, keda tema ülemused peavad allumatuse ja hulljulguse pärast hullumeelseks. Maverick ja tema kaaspiloot "Cougar" lendavad Enterprise'ilt tuvastama (väljamõeldud) MiG-28id. Vastasseisu ajal lukustab üks MiG-e raketi Cougari lennukile. Cougar satub paanikasse, aga Maverick peletab MiG-i eemale. Maverick eirab korraldusi ja aitab endiselt hirmul kaaspiloodil jõuda tagasi Enterprise'i pardale. Pärast maandumist eemaldab Cougar end aktiivteenistuses olevate pilootide nimekirjast ning lennukikandja pilootide juht "Stinger" saadab Mavericki ja tema paarimehe Goose'i eliitlennukooli.

Mavericki hullumeelne lennustiil on põhjustatud osaliselt asjaolust, et ta isa Duke Mitchell oli samuti lahingulendur, kes Vietnami sõja ajal alla tulistati. Ametliku versiooni järgi tegi ta isa vea, mida Maverick keeldub uskumast. Maverickil pole sõpru peale tema paarimehe Goose'i. Päev enne eliitlennukooli kursuste algust, üritab ta Goose'i abiga külge lüüa noorele naisele, kelle nimi on Charlotte "Charlie" Blackwood ja kes ta lähenemiskatsed tagasi tõrjub. Järgmisel päeval saab ta teada, et naine on nende üks instruktoreid.

Mavericki lennuvõtted avaldavad muljet ja häirivad instruktor Rick "Jester" Heatherlyd ja teisi instruktoreid. Ta saab lahingustimulatsiooni ajal Jesterist jagu, aga rikub seda tehes kaht lahingureeglit ja saab üleminstruktori Mike "Viper" Metcalfi käest noomida. Maverick jätkab peale selle ka Charliele külge löömist ja hakkab rivaalitsema Tom "Iceman" Kazanskiga, kes peab tema võtteid ohtlikuks. Lõpuks tunnistab Charlie Maverickile, et ta salaja imetleb tema oskusi ja nad alustavad suhet.

Kursused hakkavad läbi saama, kui ühe treeningu ajal Maverick ja Iceman jälitavad Jesterit. Iceman teeb manöövri mille tagajärjel Mavericki lennuki mootorid ütlevad üles ja ta kukub alla. Maverick ja Goose peavad katapulteeruma, aga seetõttu hukkub Goose.

Juurdlus leiab, et Maverick polnud oma paarimehe surmas süüdi, aga ta tunneb siiski end süüdi. Pärast õnnetust kaotab ta oma agressiivsuse lendamisel ja kuigi kaaspiloodid aitavad teda lohutada, kaalub Maverick mereväest lahkumist. Ta otsustab nõu küsida Viperilt, kes räägib talle, et ta teenis koos Mavericki isaga ja tema surma asjaolud mätsiti kinni, sest USA sõjalennukid olid piirkonnas, kus nad olla ei tohtinud. Pärast seda otsustab leitnant mereväkke jääda.

Pärast lõpetamist kutsutakse Iceman, Hollywood ja Maverick kiiresti Enterprise'i pardale teenistusse. Üks USA sõjalaev on triivinud vaenulikesse vetesse ja piloodid peavad õhuruumi oma kontrolli all hoidma, kuni laev suudetakse minema pukseerida. Lahingupatrulli saadetud Hollywood ja Iceman kohtavad kuut Mig-28 tüüpi lennukit ja Hollywood tulistatakse alla, aga ta jääb ellu. Maverick saadetakse häirehävitajana Icemanile appi ja ta äärepealt lahkub lahinguväljalt, kui ta kogeb taas olukorda, mille tulemusel hukkus Goose. Maverick võtab end siiski kokku ja tulistab koos Icemaniga alla neli MiG-i. Naastes Enterprise'ile saavad nad lõpuks sõpradeks ja Maverick otsustab minna instruktorina tagasi eliitlennukooli. Varsti saab ta üle ka Goose'i surmast.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]