Tilopa

Allikas: Vikipeedia

Tilopa oli 10. sajandi mahasiddha, vadžrajaana kagyu (kagjü) koolkonna alusepanija. Legendi järgi pühitseti ta ühe daakini poolt Tšakrasamvara tantrasse (tiibeti keeles kor lo dom pa gyu). Temalt siirdus õpetus edasi Naropale, levis Tiibetisse ja süstematiseerus Naropa kuue jooga õpetusena, mis sai kagyu koolkonna keskseks õpetuseks.

Kuigi esineb vasturääkivusi ajaloolistes allikates, mis käsitlevad joogameistreid ja nelja transmissiooniliini, on nad enam-vähem ühel seisukohal järgmises:

  • Esimene neljast liinist tuleneb Lopon Ludrubilt (slob-dpon-klu-sgrub, sanskriti: Acarya Nagarjuna) ja hõlmab kahte tantrat - "Sangwa Dupa" (gsang-ba-dus-pa, sanskriti: Guhasamaja) ja tantra "Denshi" (gden bzhi). See tantra sisaldab ka praktikaid, mida nimetatakse "Illusoorne keha" (sgyu-lus, sanskriti: Mayadeva) ja "Phova" (tiibeti: pho-ba, sanskriti: Samkranti), mida võiks ehk tõlkida kui ümberpaigutamine, ülekandmine.
  • Teine Anuttarajooga tantrate liin tuli Nakpo Chopalt (nag-po-spyod-pa). See sisaldab tantrat "Gyuma Chenpo" (sgyu-ma-chen-po, sanskriti: Mahamaya) ja "Unenäojoogat" (tiibeti: rmi-lam, sanskriti: Svapna).
  • Kolmas liin pärineb Lawapalt (la-ba-pa) ja sisaldab tantraid "Demchog" ehk "Khorlo Dongpa" (bde-mchog, khor-lo-sdompa, sanskriti: Chakrasamvara) ja "Selge valgus" (Kiirgav teadvus) (tiibeti: odgsal, sanskriti: Prabhasvara).
  • Neljas liin on pärit Khandro Kalpa Sangmolt (mkha-gro-bskal-pa-bzangmo) ja sisaldab Hevajra tantrat ("Gyepa Dorje") ja Dummo praktikaid (gtum-mo, sanskriti: Candali).