Tigran Keosajan

Allikas: Vikipeedia
Tigran Keosajan (2018)

Tigran Edmondovitš Keosajan (armeenia keeles: Տիգրան Քեոսայան, vene keeles: Тигран Эдмондович Кеосаян; sündis 4. jaanuaril 1966 Moskvas) on armeenia päritolu Venemaa filmirežissöör.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sündis Moskvas filmirežissöörist isa ja filminäitlejast ema (mõlemad rahvuselt armeenlased) lapsena. 1983 lõpetas keskkooli ja asus tööle filmistuudiosse Mosfilm. 1984. aastal astus Üleliidulise Riikliku Kinematograafia Instituudi (VGIK) režiiosakonda, lõpetas 1998.

1992. aastal tegi ta oma esimese mängufilmi – "Katka ja Šiz".

1993 asutas koos oma venna Davidiga stuudio Gold Vision, kus toodab muusikavideoid ja reklaame.

Sai laialdaselt tuntuks selliste filmidega nagu lüüriline uusaastakomöödia "Vaene Saša" (1997), samuti telesari "Meeste töö" (2001), mis räägib GRU vägede ajateenijatest Tšetšeenias.

2007. aastast töötab ta telesaatejuhina. 3. septembrist 2016 on õhtuse meelelahutusliku satiirilise saate "Rahvusvaheline saeveski" juht NTV kanalil.

Abielus Margarita Simonjaniga, neil on kaks tütart ja poeg.

Sanktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

28. veebruaril 2022 kehtestas Euroopa Liit tema suhtes viisa- ja majandussanktsioonid. Tema Euroopa Liidu riikides olev vara külmutati. "Riigi rahastatud ja tema korraldatud telesaates „Rahvusvaheline saeveski Tigran Keosajaniga“ on ta pidevalt kirjeldanud Ukrainat nõrga ja korrumpeerunud riigina, mis on püsinud üksnes tänu lääneriikide toetusele. Ta teatas, et Ukraina ametivõimud ei ole legitiimsed. Ta teatas korduvalt, et Krimm kuulub Venemaale ja et Donbass ei ole Ukraina osa. Keosajan osales foorumil „Venemaa Donbass“, mille korraldasid nn Donetski Rahvavabariigi ametivõimud Donetskis, et levitada „Venemaa Donbassi“ doktriini. Ta süüdistas avalikult Ukrainat konflikti eskaleerimises."[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]