Tartu kubermangugümnaasiumi raamatukogu

Allikas: Vikipeedia

Tartu kubermangugümnaasiumi raamatukogu oli Tartu Kubermangugümnaasiumi raamatukogu, mis avati 1804. aasta septembris, kui asutati kubermangugümnaasium. Gümnaasiumi asutamisest alates pöörasid selle juhid ja õppejõud suurt tähelepanu koolile vajaliku raamatukogu loomisele.

Alguses komplekteerus raamatukogu põhiliselt raamatuannetustest, samuti anti gümnaasiumile selle moodustamisel üle teatud hulk raamatuid, mis olid kuulunud varem tegutsenud õppeasutustele. Gümnaasiumitasemel õppeasutustel olid 19. sajandil tavaliselt eraldi raamatukogud õpetajatele ning õpilastele.

TLÜ AR baltika ja vanaraamatute säilitamise osakonda on jõudnud suur osa Tartu kubermangugümnaasiumi fundamentaal- ehk õpetajate raamatukogust ja üksikud raamatud õpilasraamatukogust. Varukogu läbivaatamisel avastati suurem hulk trükiseid, mis kandsid ovaalses raamis templijäljendit suurtähtedega DG (Dörptsches Gymnasium); õpilasraamatukogust pärinevates raamatutes see tempel puudub, nendes esineb selle asemel käsitsi kirjutatud lühend DG.

On teada, et 1881. aastal sisaldas see raamatukogu 4802 teost 9700 köites. Trükiste hulga arvestamise põhimõtted tänapäeval ja 19. sajandil on ilmselt erinevad, kuid TLÜ AR kultuuriloolisesse baltika kogusse kuulub praegu ligikaudu 2300 Tartu kubermangugümnaasiumile kuulunud köidet.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]