Tarneahela läbipaistvus

Allikas: Vikipeedia

Tarneahela läbipaistvus (inglise keeles supply chain visibility[1]) on suutlikkus omada ligipääsu logistika ja tarneahelaga seonduvatele asjassepuutuvatele andmetele või infole, sõltumata sellest, millises tarneahela lülis viimased eksisteerivad.[2]

Milleks on tarneahela läbipaistvus kasulik?[muuda | muuda lähteteksti]

Caridi et al. (2014: 2) on kirjeldanud tarneahela läbipaistvust kui peamist tegurit, mille abiga saab suurendada ettevõtte tõhusust, toetada otsuste langetamist, parandada ettevõtte reageerimiskiirust ja laovarude juhtimist. Seega saab öelda, et tarneahela läbipaistvusega kaasneb üleüldine ettevõtte tegevuse paranemine, kaasa arvatud kulud, kvaliteet, teenindustase, paindlikkus ja ajakulu. Sellest saab järeldada, et muutes tarneahelat läbipaistvamaks nii koostööpartnerite kui ka lõpptarbijate jaoks, saab ettevõte samaaegselt parandada ka enda tegevustõhusust.[3]

Meehan ja Muir (2008: 227-228) on tarneahela juhtimise kasuteguritena välja toonud klienditeeninduse kvaliteedi ja vastutustundlikkuse suurenemise, tarneahela liikmete vahelise suhtluse paranemise, riskide vähenemise, tootearenduse paranemise, protsesside dubleerimise vähenemise, laovarude hulga vähenemise ning rahalise konkurentsivõime paranemise. McLaren et al. (2002: 356) on toonud tarneahela juhtimise kasuteguritena välja järgmised aspektid: turule kohanduvuse paranemine, tsükliaegade vähenemine, teeninduse kvaliteedi kasvamine, turuteadlikkuse kasvamine, tarneahela kulude vähenemine, äriprotsesside kulude vähenemine, laokulude vähenemine ja ka tootmiskulude vähenemine.

Tarneahela läbipaistvus toob palju kasu:

  1. Määrab kindlaks ja kõrvaldab viivitused enne, kui need muutuvad probleemiks, vähendades varieeruvust. See õnnestub seetõttu, et tellitud eseme asukoht on alati teada tellijale.
  2. Täiustab produkti kasumlikkust, kui tuvastab ja kõrvaldab raiskavaid protsesse.
  3. Suurendab juurdevoolu transiitveo inventuuri ennetava jaotamisega. See õnnestub seetõttu, et on alati toote asukoht teada ning seejärel saab jaotada saatmise otstarbekalt ära.[4]
Tarneahel

Millised on tarneahela läbipaistvuse eesmärgid?[muuda | muuda lähteteksti]

Tarneahela läbipaistvuse eesmärkideks on:

  1. Vähendada äri- ja tarneahela riski. See õnnestub seetõttu, et alati on võimalik kontrollida tellitud toote vms asukohta.
  2. Täiustada juurdevoolu ja jõudlust. Kui toote tellimisel on asukoht alati teada, siis on võimalik leida tulenevaid rikkeid ning neid tulevikus vältida.
  3. Identifitseerida ehk leida tarneahelas võimalikke puudujääke ja kvaliteediprobleeme.[1]

Näited[muuda | muuda lähteteksti]

Toiduhindade seire katkemine halvendab tarneahela läbipaistvust[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja liikmeid teeb murelikuks, et põllumajandus- ja toiduvaldkonda puudutava turuinfo kättesaadavus on viimasel ajal oluliselt halvenenud, mis teeb keerulisemaks turuolukorra analüüsimise ja vajalike otsuste langetamise.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Terry Weiner. "Supply Chain Visibility". www.mepsupplychain.org. Originaali arhiivikoopia seisuga 16. oktoober 2017.
  2. "Tarneahela läbipaistvus". wiki.eek.ee. 4. detsember 2013. Originaali arhiivikoopia seisuga 16. oktoober 2017. Vaadatud 15. oktoobril 2017.
  3. Teedu Pedaru (2014). "AS CHEMI-PHARM TARNEAHELA JA SELLE JUHTMISE ARENDAMISE VÕIMALUSED" (PDF). Tartu Ülikool.
  4. "Supply Chain Visibility". www.gtnexus.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 16. oktoober 2017.
  5. Kaubandus.ee (11. jaanuar 2016). "Toiduhindade seire katkemine halvendab tarneahela läbipaistvust". www.kaubandus.ee.