Tamir Rice

Allikas: Vikipeedia

Tamir Rice oli 12-aastane mustanahaline USA poiss, keda politseinik 22. novembril 2014 Ohios Clevelandis rinda tulistas. Rice suri 23. novembril.

Tulistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Patrullipolitseinikud Timothy Loehmann (26) ja Frank Garmback (46) sõitsid välja, kuna häirekeskus sai kõne, kus teatati, et Cudelli pargis sihib üks mees möödakäijaid relvaga.[1] Helistaja ütles kaks korda, et tõenäoliselt pole tegu pärisrelvaga. Kõne lõpu poole ütles helistaja, et tõenäoliselt on tegu alaealisega.[2] Dispetšer ei öelnud politseinikele edasi, et pargis võib olla mängurelvaga alaealine.[3]

Politseiauto peatus Rice'ist umbes kolme meetri kaugusel. Politseinike sõnul käskisid nad kohale jõudes Rice'il käed pea kohale tõsta, Rice pani aga käe vöö vahele. Loehmann tulistas selle peale kahe esimese sekundi jooksul pärast sündmuspaika jõudmist kaks lasku, ilma et Rice oleks politseinikke relvaga ähvardanud. Üks politseiniku tulistatud kuul tabas Rice'i rindkerre.[4]

Kumbki politseinik ei andnud pärast tulistamist Rice'ile esmaabi.[5] Esmaabi andsid nelja minuti pärast saabunud politseinikud.[6] Kiirabi jõudis kohale 7 minutit pärast tulistamist.

Hiljem selgus, et Rice'i relv oli välimuselt poolautomaati meenutav õhkrelv, mis tulistab plastikkuule.[7] Maketilt olid eemaldatud oranžid märgised, mille järgi tehakse vahet, kas tegu on pärisrelvaga või mitte.[8] Koroner liigitas Rice'i surma tapmiseks.[9]

Rice'i ema sõnul oli Tamir mängupüssi saanud sõbralt mõned minutid enne politsei saabumist. Kui Rice'i 14-aastane õde pärast juhtunut sündmuskohale jooksis, panid politseinikud endast väljas tüdrukul käed raudu ja käsutasid ta politseiautosse.[10]

Juhtunut filmis taustahelita valvekaamera.

Politseinikud[muuda | muuda lähteteksti]

Tuli välja, et Loehmanni peeti tema eelmisel tööpostil Ohio linnas Independence'is emotsionaalselt ebastabiilseks ja politseiametisse mittesobivaks.[11] Independence'is tulirelvade käsitlemise väljaõpet läbi viinud Jim Polak kirjutas, et Loehmann ei järginud korraldusi, ei suutnud enda mõtteid arusaadavalt väljendada, ja tema relvakäsitlemise oskus jättis soovida.[9] Clevelandis ei loetud enne Loehmanni palkamist läbi Independence'is tema kohta kirjutatud hävitavat iseloomustust.[12]

Autoroolis olnud Garmbacki vastu oli 2010. aastal esitatud liigse jõukasutuse süüdistus. Clevelandi linn maksis 2014. aastal politseiniku liigse jõukasutuse ohvriks langenud mustanahalisele naisele üleelamiste eest 100 000 dollarit valuraha.[13]

Avalikkuse tähelepanu[muuda | muuda lähteteksti]

Rice'i tulistamist kajastati laialdaselt, osaliselt seetõttu, et see sattus ajaliselt lähedale teistele juhtumitele, mille puhul mustanahaline meeskodanik sai politseiniku käe läbi surma (nt Michael Brown Fergusonis, Eric Garner ja Akai Gurley New Yorgis, John Crawford III Daytonis).

24. novembril hoogustusid USAs rassi- ja politseivägivalla teemalised arutelud, kuna Fergusonis otsustati relvitu mustanahalise noormehe maha lasknud politseiniku vastu süüdistusi mitte esitada. Koos Fergusoni rahutuste teise laine algusega tulid inimesed tänavale ka Clevelandis. Inimesi ärritas, et politsei kasutab mustanahaliste noormeeste vastu liiga kergekäeliselt surmavat jõudu. 25. novembril toimus 200 osavõtjaga protestimarss, milles osalejad takistasid lühiajaliselt liiklust.[14] Rice'i perekond kutsus meeleavaldajaid üles rahumeelseks jääma.

Kohtuasi[muuda | muuda lähteteksti]

Rice'i perekond kaebas Clevelandi linna kohtusse.[15] Perekond süüdistas politseinikke, et nad käitusid ebaotstarbekalt, ettevaatamatult ja hoolimatult. Rice'i lähedased leidsid, et kui politseinikud oleksid Tamirile korralikult lähenenud ja tema käes olnud maketti tähelepanelikumalt uurinud, oleksid nad aru saanud, et nende ees seisis võltsrelvaga alaealine.[7] Clevelandile pandi pahaks mõlema politseiniku puudulikku väljaõpet ja seda, et Loehmanni puhul jäeti kahe silma vahele Independence'is tema kohta kirjutatud halvustav iseloomustus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Video shows Cleveland officer shooting 12-year-old Tamir Rice within seconds". Washington Post. 26.11.2014.
  2. "Tamir Rice Shooting: Tamir Rice Shooting 911 Call Released By Cleveland Police Tamir Rice Video". YouTube.
  3. "Cleveland police officer shot Tamir Rice immediately after leaving moving patrol car". cleveland.com. 26.11.2014.
  4. "Cleveland Police name Timothy Loehmann, officer who shot Tamir Rice, 12, on west side". Scripps TV Station Group. 26.11.2014.
  5. "Cops Who Shot Tamir Rice Didn't Bother to Give Him First Aid". New York Magazine. 29.11.2014.
  6. "Police Who Shot 12-Year-Old Tamir Rice Did Not Give Him First Aid". TPM. 28.11.2014.
  7. 7,0 7,1 "Family of Tamir Rice, 12-Year-Old Shot By Cop, Files Wrongful Death Suit". NBC News. 05.12.2014.
  8. "Tamir Rice: US police kill boy, 12, carrying replica gun". BBC. 24.11.2014.
  9. 9,0 9,1 "Death of Tamir Rice, 12-year-old shot by Cleveland police, ruled a homicide". Washington Post. 12.12.2014.
  10. "New Video Of Tamir Rice Shooting Shows Police Arresting Sister, Delaying First Aid". The Huffington Post. 08.01.2015.
  11. "Cleveland officer who killed Tamir Rice had been deemed unfit for duty". Los Angeles Times. 03.12.2014.
  12. "Cleveland officer who fatally shot Tamir Rice judged unfit for duty in 2012". The Guardian. 04.12.2014.
  13. "Cleveland paid out $100,000 to woman involving excessive force lawsuit against officer in Tamir Rice shooting". Cleveland.com. 04.12.2014.
  14. "Protests break out in Cleveland over Tamir Rice shooting, Ferguson grand jury decision". cleveland.com. 25.11.2014.
  15. "Family Of 12-year-old Boy Who Was Fatally Shot By Police Files Suit". Huffington Post. 05.12.2014.