Tallinna Kirjanike Maja saal

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Tallinna Kirjanike Maja saal (ka Tallinna Kirjanike Maja musta laega saal, lühemalt Musta laega saal) on saal Tallinna Kirjanike Majas.

Maja interjööri (sh saali) kavandas Vello Asi.

Eriti tähelepanuäratavaks sai Kirjanike Liidu koosolekusaali mustaks värvitud kaarjas lagi. Seni oli kumerat lage kasutatud ainult ujulates ja spordihallides. Üleni mustaks olevat see värvitud ehitusmeeste äparduste varjamiseks, kuid üsna kiirelt omandas see saali külastajate jaoks teatud sümboolse tähenduse.[1] Kuna must värv oli Nõukogude ametimeestele vastumeelne, käis Vello Asi Moskvas selle kohta eraldi seletust andmas. Esimest korda saali sisenedes olevat inimesed ruumi värvilahenduse üle imestanud ning parafraseerinud Juhan Liivi luuletust “Must lagi on meie toal ja meie ajal ka…” (1909).[1] Sarnaselt lahendati ka Eesti NSV Teaduste Akadeemia Raamatukogu fuajee.[2] Mustale laele andsid kontrasti juurde kahte ritta paigutatud rippuvad pikkade juhtmetega silinderjad lambid. Saali ruumikujundus taastati suuremalt jaolt 1997. aastal sisearhitekt Taso Mähari poolt.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Kristina Jagodin (2007). Tamm ja Asi: sisearhitektid Väino Tamm ja Vello Asi. Tallinn: Eesti Arhitektuurimuuseum. Lk 28. 
  2. Karin Hallas (toim.) (1996). Arhitekt August Volberg 1896-1983: juubelikogumik. Tallinn: Eesti Arhitektuurimuuseum. Lk 52.