Tallinki Logistikakeskus

Allikas: Vikipeedia

Tallinki Logistikakeskus avati 2016. aasta jaanuaris Maardus varude juhtimise optimeerimise eesmärgil. Läänemere piirkonna nüüdisaegseima logistikakeskuse avamisega koondas Tallink Grupp kogu kaupade logistika senisest kaheksast asukohast Eestis, Soomes, Rootsis ja Lätis ühte jaotuskeskusse[1], kust koordineeritakse kontserni laevastiku, hotellivõrgustiku ja kontorite kaupade liikumist.
2016. aastal saavutas Tallinki laevade varustamise tsentraliseerimine[2] aasta logistikateo konkursil 2. koha, mida jagas Saku Õlletehase automatiseeritud laosüsteemiga.[3]

Uue lao planeerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõte alustas uue lao planeerimisega 2013. aastal varude tsentraliseerimise eesmärgil, kasvatades seeläbi ostumahtu ning luues parema ülevaate varude juhtimisest. Planeerimisel lähtuti eelkõige kauba liikumise suundadest, laevade varustamisgraafikutest, kaupade ringlussagedustest ja tootetüüpidest.
2014. aastal saavutas Tallink kokkuleppe ehitajaga (Merko Ehitus AS) ning ehitustöid alustati 2015. aastal.
2016. aastal valmis Maardus keskus, mille pindala on 14 500 m2 ning riiulipinna kogupikkus ulatub 12 kilomeetrini. Keskus on võimeline väljastama aastas 2 500 treileri jagu kaupa ning vahendama miljon tooterida.
Uue logistikakeskuse avamisega lõi ettevõte 20 täiendavat töökohta ning kokku töötab keskuses kuni 60 inimest.[4]

Probleem ja lahendus[muuda | muuda lähteteksti]

Võrreldes tavakauplustega on laevafirma kaupluste eripära lühem varustusaeg, mis eeldab kiiremat infovahetust ning muudab tarne tavapärasest keerukamaks. Ettevõtte senine varude juhtimise lahendus kaheksa ladustuskoha näol oli mitmes osas puudulik:

  • tooted olid dubleeritud,
  • tehti palju paralleelvedusid,
  • kehv positsioon tingimuste läbirääkimisel väikesemahuliste tellimuste tõttu.

Tänu tsentraliseeritud süsteemi rajamisele on Tallinki tarneahel kulusäästlikum ja kiirem – tsentraalse logistikakeskuse loomine annab ettevõttele vajalike kaupade ja toorainete parema ja kiirema kättesaadavuse ning tagab optimaalse tarneahela. Lisaks on Tallinki üks lõppeesmärk oma tooteportfelli laiendamine uute ja huvitavate toodetega.

Põhiprotsessid[muuda | muuda lähteteksti]

Hästitoimiv ning kuluefektiivne ladu eeldab hästijuhitud protsesside rakendamist ning kõikide tegevuste optimeerimist, mistõttu toimub kogu teabevahetus Tallinki Logistikakeskuses elektrooniliselt ning kõik protsessid on jaotatud paremini jälgitavateks etappideks. Näiteks toimub kaupade vastuvõtt järgnevalt:

  1. sissetuleva auto puhul fikseeritakse tarnija, kauba kogus ning määratakse laadimissild,
  2. kauba kontrollija saab info kontrollimist vajava kauba kohta,
  3. kontrollitud kaup sisestatakse süsteemi ja luuakse laoseis,
  4. tõstukijuht saab käsu kauba teisaldamiseks etteantud aadressile laos,
  5. tagasi sõites pakub programm võimaluse võtta kaasa korjesse antud alus.

Väikesteks osadeks jaotatuna on protsessid paremini jälgitavad ning vea tekkimisel on põhjus kergelt tuvastatav. Tallinki Logistikakeskuses kasutatavad laotehnoloogiad ja -süsteemid parandavad oluliselt tööjõu kasutust, vähendades tühisõitude arvu ja optimeerides liigutusi.
Lisaks ladustusteenusele juhib keskus ettevõttesisest tarneinfot ning pakub muuhulgas lisandväärtusteenuseid, terminali käitlust ja põhivedude konsolideerimist.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]