Arutelu:Martsipan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Välja: Retsept raamatust "Keetmise õpetus" (1912). Pikne 17. september 2014, kell 19:53 (EEST)

2014-09-17T16:49:17‎ Pikne (arutelu | kaastöö)‎ . . (1085 baiti) (-1 425)‎ . . (Vikipeedia pole retseptikogu.)
Mnjah! minu retseptikogu pole see pisku teps mitte aga 'haiguste' ja 'ravimite retseptid' käraksid Vikipeediasse küll ja küll - einoh ainult pisut imelik!
Mariina 17. september 2014, kell 19:57 (EEST) alias Простота
Kui me paneme siia ühe ajaloolise retsepti, siis see ei muuda Vikipeediat retseptikoguks. See tekst sobiks minu arvates Vikitekstidesse. Kas keegi, kes oskab, paneks selle sinna ning jätaks siia lingi? Andres (arutelu) 17. september 2014, kell 23:30 (EEST)[vasta]
See ei olnud siin kui üks võimalik (valitud) ajalooline retsept, vaid pigem eeskujuks järgmistele retseptidele. Ja sama raamatut on kopeeritud Vikipeedia peale mitmesse kohta laiali. Entsüklopeedias tuleks kirjutada pigem üldiselt, millest ja kuidas martsipani tavaliselt tehtakse. Kui tuua siiski ka mõni konkreetsem retseptinäide, peaks olema ka kontekst, millest tuleb välja, miks on ära toodud just see retsept, ja selline allika sõnasust järgiv põhjalik reptsept nagu siin oli, arvatavasti ikkagi poleks kohane. Kõigile võimalikele juhuslikele retseptidele pole minu meelest tarvis ka viidata. Pikne 18. september 2014, kell 09:30 (EEST)
Jah, üldiselt nõus, ainult et ma ei usu, et tänapäeval keegi martsipani kodus ise teeb. Aga minu point on see, et kogu selle raamatu, sealhulgas selle raamatu, võiks panna Vikitekstidesse. Ja ma ei arva, et link sellele retseptile oleks liiga juhuslik. See on minu meelest piisavalt huvitav, et see tasuks linkimist. Andres (arutelu) 18. september 2014, kell 22:52 (EEST)[vasta]
Tere!
Mina ja ka peretütar valmistame küll kodus ise martsipani ja nende minu kaudu lisatud ja meie esivanemate retseptide Vikipeedia lugejani toomise mõte ei ole mitte söömise propageerimine, see konkreetne raamat võis paljudes meie eelkäijate kodudes Piibli kõrval üks väheseid raamatuid mis talus olemas ja kasutusel oli.
Need üksikud retseptid on killukesed meie keele kujunemisloost, sest

üksikud retseptid ei saa kahjuks anda söögivalmistamise tunnetust kätte, neid tuleb püüda palju läbi teha ja siis saab meie esivanemate näpu ja noaotsa ja tassitäietega ülimalt lihtsate retseptide alusel kunagistele lihtsatele aia- ja põllu- ning metsasaaduuste maitsetele ligi.

Suurima heameelega lisaksin selle ja ka mitmed teised üle 100-aastased kokaraamatud aga paraku on minul 'söögivalmistamises piisavalt hea tunnetus käes' ja just tänu meie esivanemate pärandile, seega oleks mul väga suur rõõm kui söögivalmistamise retsepte ja nende koostisosi lisaks ja linksuks keegi aktiivne ja hoolas kasutaja. Seniks aga võiksid mitmed ajaloolised kirjeldused ka tänapäeval levinud toitude ja saaduste artiklites siiski olemas olla.
Teie kasutaja Pikne ja mina Mariina oleme Vikipeedias üsna Pikukesed ja me (mina vähemalt) ei näe Vikipeediat Homme (mõeldud edaspidi, tulevikus) seega on pisut vara öelda kas Vikipeedia on üht või teist - Vikipeedia on juba praegu midagi Suuremat kui teised entsüklopeediad (kas kokku, pisut liig vist)...
Mariina 19. september 2014, kell 07:13 (EEST) alias Простота

Mariina 18. september 2014, kell 09:44 (EEST) alias Простота