Taali mõis

Allikas: Vikipeedia
Taali mõisa peahoone
Taali mõis
Taali mõis

Taali mõis (saksa keeles Staëlenhof; varem ka Pairt, mis tulenes talunimedest Paicus ja Ritenorm) oli rüütlimõis Tori kihelkonnas Pärnumaal. Tänapäeval jääb see 1852. aastal valminud mõis Tori valda Pärnu maakonnas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Taali mõis kuulus 17. sajandist kuni 1919. aasta võõrandamiseni Staël von Holsteinide suguvõsale. Nende perekonnanimest tulenevad ka mõisa eesti- ja saksakeelsed nimed.

Mõisa viimane võõrandamiseelne omanik oli parun Wilhelm Iwan Staël von Holstein.

Mõisakompleks[muuda | muuda lähteteksti]

1852. aastal rajati üsna suur uusrenessanss-stiilis kohalikust paekivist härrastemaja. Härrastemaja vasak tiib koosnes verandast (talveaiast) ja kaarakendega saalist. Keskmine osa oli kahekorruseline. Parempoolne, ühekorruseline tiib lõppes kolme korruse kõrguse torniga. Hoone sissepääsu ees on lahtine kaaravadega sammasrõdu ehk altaan.

Taali mõis jõelt
Taali mõis jõelt
Taali mõis fiaalidega
Taali mõis fiaalidega

1934. aastal lammutas tolleaegne omanik Kaitseliit kaks kolmandikku mõisahoonest ning müüs Tallinna ehitusmaterjaliks. Alles jäi vaid parempoolne ühekorruseline osa koos torniga. Teises maailmasõjas alles jäänud lossi osa ei hävinud. Nõukogude ajal kasutati järelejäänud osa kohaliku põllumajandusasutuste kontorina ja hiljem ametiõppe kombinaadina. Tori sovhoosi viimastel aastatel kaevati välja mõisahoone kogu vundament, aga taastamiseni ei jõutud.

Tänapäeval on mõisahoone säilinud osa eravalduses. Alles on ka osa kõrvalhooneid, millest tähelepanuväärseim on viie kaaravaga maakividest ait.

Mõisa kalmistu[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Taali mõisa kalmistu

Mõisa südamest linnulennult umbes 1 km kaugusel edelas asub mõisa kalmistu.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Hagemeister, Heinrich von (1836). Materialien zu einer Geschichte der Landgüter Livlands T. 1–2. Riga: E. Frantzen. lk 160

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]