Sõrmushiir

Allikas: Vikipeedia

Sõrmushiir on tüüp arvutihiiri.

Sõrmushiired on osa 3D-hiirte sugukonnast, kus tavaliselt kasutatakse seda tüüpi seadmeid 3D-disainikeskkonnas parema ruumi kasutamise eesmärgil. Sõrmushiir ehk Ringmouse on mõeldud tavakasutajale igapäevaellu, kuna toimib tavalise hiirena. Kuigi tegemist on justkui tavalise hiire alternatiivse ning äärmiselt huvitava versiooniga, on selle hiire juures veaks just see sama, mis tema ka eriliseks teeb. Idee eemaldada kõik piiravad juhtmed ja kontrollida arvutis kursorit just sedasi näpuga, kuhu tahaks seda suunata, muudab selle kasutamise tavalise hiire omast siiski enamasti keerulisemaks. 3D-hiirena pole tegemist ka just kõige paremini 3D-süsteemis juhitava hiirega, seega on tegemist justkui hübriidiga, mis ei suuda kõiki häid külgi mõlemast versioonist siiski ühendada. Seetõttu on enamasti sõrmushiired sama kiiresti pildilt kadunud, kui nad sinna tekkisid, ehk üsna pea, pärast masstootmise algust, tootmine lõpetatakse, kuna huvi nende vastu pole reaalsuses siiski piisavalt suur.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1990. aastate lõpus tutvustas Kantek 3D RingMouse'i[1]. See juhtmeta hiir kinnitati ümber sõrme, mis andis pöidlale juurdepääsu kolmele nupule. Hiirt jälgiti tugijaama poolt kolmes mõõtmes. Vaatamata teatud isikupärale lõpetati peagi selle tootmine, kuna selle kasutus ei andnud piisavat tulemust, et asendada teisi sarnaseid 3D-hiiri. Aastal 2011 prooviti taas turule tulla sarnase loogika põhjal töötava hiirega, kuid tülikas keskus asendati tavalise puutetundliku ekraaniga sõrmushiire enda peal, mis muutis hiire veel kompaktsemaks ja ka mugavamaks. Genius[2] oli samuti tootmises vaid mõnda aega, kuna ka see versioon ei rahuldanud piisavalt kasutajate vajadusi. Alates 2014. aastast on kõige väiksem ja siiani kõige mugavam ja töökindlam sõrmushiir Nod.

3D-hiir üldiselt[muuda | muuda lähteteksti]

3D-hiir[3] on virtuaalses 3D- (kolmemõõtmelises) keskkonnas liikumiseks mõeldud osutus- ja juhtseade. Sellise hiire seadmed on kasutusel mitmel moel nii 3D-liikumise kui ka 2D-suuna juhtimiseks, sealhulgas mitmeteljeliste andurite, kiirendusmõõturite, IR-lampide ja infrapunaandurite jaoks. Arvukaid arvutusseadmeid ja mängukontrollereid võiks pidada 3D-hiireks. Wii Remote ja Playstation Move on kaks tuttavat konsooli versiooni. Arvuti jaoks võib 3D-hiir olla tavaline hiir nupuga, et lülitada teljele, millel hiir liigub.

Paljud ettevõtted teevad 3D-sõrmehiiri seadmeid, mis on sõrme külge kinnitatud ja võimaldavad juhtmeta ühendust. Rõngad sisaldavad tavaliselt nuppe, mis on pöidla abil vajutatud. Praegu saadaval olevad 3D-tüüpi hiired on näiteks Mycestro Wireless Airi ja Genius.

Üks edukamaid seadmeid professionaalsetes sektorites nagu arhitektuur, CAD, 3D-disain ja 3D-modelleerimine on 3DConnexion SpaceNavigator. SpaceNavigatoril on liikumise ja mudeli manipuleerimise hõlbustamiseks alusele tõstmise, langetamise ja pöörlemise silinder. Algne ja palju sarnaseid seadmeid töötavad ikka veel 3Dconnectiga, kus nad teenindavad seda nišiturgu nüüd koos traadita versioonidega, mis sisaldavad rohkem programmeeritavaid nuppe.

3D-hiir pole PC-turul nii edukas kui mängukonsoolil, tõenäoliselt seetõttu, et tavaline hiir toimib tavaliselt 3D-keskkonnas navigeerimisel väga hästi. Kuigi mõned seadmed võivad pakkuda tõelist tootlikkuse kasvu, on nendega õppimisega seotud õppimiskõver ehk nendega harjumuine võib olla keerukas ja ebamugav. Müüjad ei ole suutnud meelitada PC-mängijaid tavalisest disainist eemale ning ei suudeta kujundada alternatiivi, mis järjekindlalt korvab vana proovitud ja tõelise hiirega, mida kõik nii kaua on kasutanud ja millega on juba harjutud.

Kanteki ja Geniuse kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kanteki 3D-hiire töö vastab füüsilistele käte liikumistele. Rõngas liigub õhus vastuvõtja (monitor) ees ja neid liikumisi kuvatakse monitoril. Need liikumised korreleeruvad standardiga X-, Y- ja Z-teljega; üles-alla. vasakule-paremale ja edasi-tagasi. Suunamine ja klikkimine tehakse kahe nupuvajutusega, mis kopeerivad tavalise hiire klahvide omadusi. Geniuse hiir on väike ning tegemist on kerge seadmega, millel on sõrmele sobiv disain. Sõrmushiire põhikomplekt, kus asuvad suunamis- ja klõpsamisvahendid, on paigaldatud plastist rõnga külge. Rõngas sobitub enamus sõrmedele, kuid seda ei saa seda pingutada.

Seadme ülaosas on ruudukujuline puutetundlik padi. Seda peetakse väikeseks versiooniks sülearvuti puuteplaadist või punane puutenupp Lenovo ThinkPadi sülearvutitel klaviatuuri keskel. Selleks, et liigutada kursorit ekraanil, on vaja liigutada sõrme padjal. Ka patja ennast saab vajutada, kuna padi ise on samuti klõpsatav nupp. Padja all on kaks pisut väiksemat ristkülikukujulist hõbedat nuppu. Esmapilgul võib eeldada, et need on samad kui tavalised hiire kaksiknupud. Kuid puuteplaadi vajutamine vastab vasakpoolse nupu klõpsule tavalisel hiirel ja ringi vasakpoolne nupp annab tavalise hiireklõpsu. Ringi parempoolne nupp on tegelikult väljumisnupp (Exit). Seadme tagaküljel on mini-USB-port, mis võtab vastu Geniuse komplektis olevat laadimiskaablit ja kõrval on väike sisse-välja lüliti. Seade ühendab arvutiga USB-ühenduse kaudu raadiosagedusliku 2,4 GHz. USB-dong on üks ülikompaktsetest "nano"-tüüpidest, mis on tänapäeval väga tavalised sisendseadmetel. Selle seadme pidev laadimine on esimene mitmest suurest probleemist. Hiire punane tuli peaks näitama, kui liitiumioonaku laeb. Akulaetust ei näita samas miski. Laadimine on piisavalt kiire - ligikaudu tund -, kuid testide kohaselt tühjendab seade aku 3–4 tunniga. See on lihtsalt liiga lühike aeg, isegi teoreetiline maksimumina.

Tavaline hiirekasutus on ainult üks viis, kuidas saab sõrmushiirt kasutada. Sõrmushiirt saab samuti ümber seadistada, et see toimiks meediumikeskuse kontrollerina (kasutamiseks Microsofti Windowsi meediumikeskuse liidesega) või esitlusvahendina. Genius pakub tarkvarapaketti hiirega ioMedia, mis võimaldab seadet nihutada Media Centeri ja esineja režiimidele. Esitamise režiimide muutmiseks tuleb mitu sekundit all hoida vasakpoolset nuppu. Kuid Genius pakub minimaalset selgitust, kuidas hiirega Media Centeris kasutada, välja arvatud kuidas sellesse režiimi saada. Sama kehtib ka heliriba kasutamisel esitusvahendina koos Microsoft PowerPointiga. Mõõdetud eksperimenteerimisel leidsime põhilised sammud ja mõistisime, et see võib olla kõige paremini kasutatavaks Ring Mouse'iks: lihtsaks, pealetükkivaks PowerPointi slaidide edasi-/tagasi päästikuks. Sõrmushiirel on ka laseresitusrežiim.

Geniuse kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Paigaldus on intuitiivne ja probleemivaba, kuna USB-vastuvõtjasse ühendamisel seadme aktiveerimiseks kulub vähem kui viis minutit. Hiirel peaks olema resolutsioon kuni 1000 dpi, kuid kursori liigutamine pöidla alla on aeglaselt ja nõuab tihti mitu pöidla liigutamist, et see liiguks mis tahes kaugusel. Muudel juhtudel kursor libiseb kogu ekraanil nii kiiresti, et see ületab sihtmärgi. Sõrmushiire kasutamiseks on selle loomulik asend nimetissõrme ülaosas ja nuppe saab liigutada pöidlaga. Pöidlaga pingutusjärgne täpsus, mida külgnevalt ja üles / alla tuleb, tundub ebatavaline.

Nod – uut tüüpi sõrmushiir[muuda | muuda lähteteksti]

Nod[4] on mõeldud kandmiseks kogu päeva ja seega on ta ka veekindel. Valmistatud enamasti matjasmustast plastist ning roostevabast terasest sisuga. Rõngas on mõeldud kandmiseks selles sõrmes, kus ta tundub kõige mugavam. Enamiku inimeste jaoks on see nimetissõrm, mis võimaldab pöidla abil juhtida puuteosal. Kandes Nod'i, mida enamik inimesi ei näe, on see, et sisemine osa ei tundu üldse mitte ringjas, vaid pigem lameda pinnaga. See on puutepaneel, samuti kaks taktilist nuppu, mis lisaks žestipõhistele kontrollidele annavad füüsilisi võimalusi. See ühendub Bluetooth 4.0 LE kaudu ja toetatud seadmetes võimaldab liigutada kursorit ekraanil lihtsalt liigutades kätt. Sellel seadmel on samuti eesmärk ignoreerida käte tavalist raputamist, seega kui kätt ei liigutata, jääb kursor paigale. Lisaks tavapärasele liikumisele toetab Nod ka spetsiaalseid žeste, nagu näiteks tõmbamine ja pööramine. Nod Labs väidab, et 32K DPI rõngas on piisavalt täpne, et seda kasutada ka mängimise jaoks.

Rõnga siseküljel paiknevalt puutepaneelilt saab veebilehti üles või alla kerida, samal ajal kui füüsilised kontrollid võivad toimida hiire nuppudena. Kõik juhtnupud on programmeeritavad, nii et neid saab muuta vastavalt oma vajadustele. Nod võib töötada koos ühilduvate Bluetooth 4.0 seadmetega otse, kuid muidu vajavad nad sillana nutitelefoni või arvuti kujul. Samuti on täielikult avatud API, mis võimaldab arendajatel lisada laias valikus funktsioone ja seadmele tuge. Teoreetiliselt võimaldab Nod juhtida paljusid ühendatud seadmeid, sealhulgas telefone, tahvelarvuteid, arvuteid, televiisoreid, kodutehnikat ja palju muud, kuid sellest on kasu ainult nende seadmete puhul, mis seda toetavad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]