Tihnikuturpial

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Suursäälik)
 See artikkel räägib liigist; perekonna kohta vaata artiklit Turpiallased (perekond)

Tihnikuturpial

Kaitsestaatus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Keelikloomad Chordata
Klass Linnud Aves
Selts Värvulised Passeriformes
Sugukond Turpiallased
Perekond Icteria
Binaarne nimetus
Icteria virens
(Linnaeus, 1758)

Tihnikuturpial (Icteria virens; varasema nimega suursäälik) on turpiallaste sugukonda kuuluv lind.[1]

Süstemaatika[muuda | muuda lähteteksti]

Karl Linné andis liigile teadusliku nime Turdus virens.[2] Pikka aega peeti tihnikuturpiali kuuluvaks sääliklaste sugukonda, seetõttu käsitleti teda varem ka suursääliku nime all.[2]

Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Liigi pesitsusaegne levila hõlmab peamiselt Ühendriike, lisaks Mehhiko põhjaosa ning natuke Kanada edela- ja lõunaosa. Talvitab Mehhikost kuni Panamani.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Tihnikuturpiali pikkus on 17-19 cm ja kaal 20-33 g. Laul koosneb krooksuvate ja vilehäälte seeriatest ning lühikestest korduvatest fraasidest, ta võib ka matkida teiste linnuliikide hääli. Ta laulab ka aeglaste tiivalöökidega ning rippuvate jalgadega mängulennul. Tihnikuturpial laulab sageli öösel.[3]

Elupaik ja pesitsemine, toit[muuda | muuda lähteteksti]

Tihnikuturpial asustab madalat tihedat taimestikku, siseveekogude kallaste ning soo- ja metsaservade, raiesmike, põlendike ja söötide sageli läbimatuid võsasid.[4] Ta rajab tihedasse põõsasse koguka tassikujulise pesa, mis koosneb taimekoore ribadest, rohust, rohuvartest ja lehtedest ning on vooderdatud peenema rohuga, traatjate taimevartega, männiokastega ja vahel juurte ning karvadega. Kurnas on kolm kuni viis muna.[5] Tihnikuturpial on segatoiduline lind, ta sööb peamiselt putukaid ja marju, kaasa arvatud põõsasmurakaid, karumurakaid ja viinamarju.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Maailma lindude nimetused". eoy.ee. Vaadatud 11. detsembril 2023.
  2. 2,0 2,1 https://www.gbif.org/species/2489989
  3. "Yellow-breasted Chat | Audubon Field Guide". www.audubon.org (inglise). Vaadatud 11. detsembril 2023.
  4. "Yellow-breasted Chat Overview, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology". www.allaboutbirds.org (inglise). Vaadatud 11. detsembril 2023.
  5. "Yellow-breasted Chat Life History, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology". www.allaboutbirds.org (inglise). Vaadatud 11. detsembril 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]