Mine sisu juurde

Strateegiline disain

Allikas: Vikipeedia

Strateegiline disain on tulevikku suunatud disainipõhimõtete rakendamine, et suurendada organisatsiooni uuenduslikke ja konkurentsivõimet suurendavaid omadusi. Disaini traditsioonilised määratlused keskenduvad sageli diskreetsete lahenduste loomisele – olgu tegemist toote, ehitise või teenusega. [1]

Strateegiline disain toimib palju sügavamal kui asjade välimus või koostis. Strateegilisel tasandil on disain mõtlemise ja töötamise viis, mille tulemusel valmivad platvormid ihaldatavate toodete ja teenuste arendamiseks.[2] Strateegia kirjeldab organisatsiooni visiooni ja missiooni elluviimiseks vajalike tegevussuundi ja ressursse ning selle põhjal kujundatakse erinevates organisatsiooni osades ärieesmärgid, strateegilised plaanid ja tulemused. See on "kavatsuste deklaratsioon, mis määratleb, kuhu pikemas perspektiivis on plaan jõuda". [3]

Strateegilise disaini eesmärgiks on luua jätkusuutlik konkurentsieelis nii lühikeses kui ka pikas perspektiivis. [4]

Disaineri roll

[muuda | muuda lähteteksti]

Strateegiline disainer aitab luua visiooni ning aitab luua arengu-ja/või tegevuskava. Sealjuures analüüsitakse arenguid ja trende, et tulevikus toimuvat paremini ennustada.[5] Strateegilistel disaineritel on peamiselt kolm erinevat rolli.

  1. Peamiseks oskuseks on võime analüüsida kasutaja vajadusi ja olukorra konteksti kvalitatiivselt ja kvantitatiivselt. See tähendab kasutajate käitumise ja ümbruskonda suhtumise analüüsi. Eesmärk on sobitada strateegia erinevate sihtrühmade vajadustega.
  2. Disaineril on probleemilahendaja roll ning ta peab mõistma probleemi erinevaid külgi. Strateegilise disaini protsessi väljundiks võivad olla näiteks turule sisenemise plaan, ettevõtte (ümber)positsioneerimine ja toote (re)bränding.
  3. Strateegiliste disainerite roll on oluline innovatsiooniprotsessides, meeskonnas ideede genereerimisel ja multidistsiplinaarsete meeskondade juhtimisel. [6]

Ettevõtte strateegiline suund

[muuda | muuda lähteteksti]

Strateegilise suuna eesmärgiks on sõnastada soovitud tulevikupositsiooni. Selleks kasutatakse kolme võtmeküsimust:

  • Kus me praegu oleme?
  • Kuhu me tahame jõuda?
  • Kuidas me sinna jõuame?

Strateegia olemasolu seisneb Michael Porteri sõnul (1996) oskuses valida, mida mitte teha. "Kompromissideta puudub vajadus valiku järele ning seega pole vaja ka strateegiat," väitis ta. [7]

Strateegia roll organisatsioonis

[muuda | muuda lähteteksti]

Strateegia liigendub organisatsiooniga kolmel tasandil:

  • Ettevõtte üldstrateegia määrab organisatsiooni üldise tegevusulatuse ja -suuna ning vastab visioonile ja missioonile.
  • Äristrateegia määrab eesmärgid ja ülesanded iga konkreetse äriüksuse (näiteks tootmisosakonna) või funktsionaalse üksuse raames (nagu turundus, rahandus ja disain).
  • Viimasena määrab tegevusstrateegia protsessid, nende täideviimise, igapäevased tegevused ja toote/teenuse teostuse. [8]

Disainitrepp

[muuda | muuda lähteteksti]
Disainitrepp

Disaini rakendamise erinevaid tasemeid saab ilmestada disainiredeli skeemi abil, mille kohaselt toimub liikumine madalamalt astmelt ülemiste suunas (s.t. suurema lisandväärtuse suunas). Mida kõrgemale astmele jõutakse, seda strateegilisema fookusega on organisatsioon.

  1. Esimesel astmel olevad organisatsioonid ei kasuta disaini teadlikult. Disain moodustab väikese mitteteadliku osa arendustegevusest ja luuakse teiste eriala inimeste poolt (nt tellitakse visiitkardid).
  2. Teisel astmel käsitletakse disaini kui kujundust. Disaini kasutatakse tootearenduses vaid toote/teenuse lõpliku välimuse kujundamiseks. Selleks võidakse rakendada disaineri tööd või ka muud vastava kompetentsiga personali.
  3. Disain kui meetod. See on juba strateegilisem lähenemine, kus disaini ei käsitleta töö tulemusena, vaid töövormina, mida rakendatakse arendusprotsessis algusest peale koostöös teiste osapooltega.
  4. Disain kui innovatsioon. Sellel tasemel organisatsioonides on disainer/disainijuht kaasatud koos omanike ja juhtidega organisatsiooni visioonide ja strateegiate väljatöötamisse. Disain on kõigi organisatsiooni toimingute lahutamatu osa.

Ettevõtted, kes soovivad oma praegusest positsioonist kõrgemale tõusta, peaksid keskenduma tulemustele pikemas perspektiivis. [9].

Marco Steinber

[muuda | muuda lähteteksti]

Sitra strateegilise disaini juht, arhitekt Marco Steinberg arvab, et strateegiline disain on kui vahend, millega 21. sajandi probleemide keerukuse ja mitmetahulisusega toime tulla. Mõneti on strateegiline disain ka otsustamisprotsessi disain, kuivõrd keskendub probleemide sasipuntrast kõige olulisemate võtmeküsimuste ülesleidmisele ja vastamisele. [10]

  1. "Strategic design".
  2. Ionel Lehari, Lylian Meister, Ruth-Helene Melioranski, Martin Pärn, Janno Siimar. Kuidas leiutada jalgratast?, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2012.
  3. Kathryn Best. Disainijuhtimise alused, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2007.
  4. Kathryn Best. Disainijuhtimise alused, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2007.
  5. Ionel Lehari, Lylian Meister, Ruth-Helene Melioranski, Martin Pärn, Janno Siimar. Kuidas leiutada jalgratast?, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2012.
  6. Diego Mazo (2016). "What a startegic disainer* does?".
  7. Kathryn Best. Disainijuhtimise alused, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2007.
  8. Kathryn Best. Disainijuhtimise alused, Tallinn: Eesti Disainikeskus, 2007.
  9. Ülle Puustusmaa (19.02.2013). "Strateegiline disain – võimalus konkurentsieelise loomiseks läbi kliendikeskse lähenemise". Originaali arhiivikoopia seisuga 10.10.2017.
  10. "innolab: strateegiline disain". 29.09.2010.