Stefan Banach

Allikas: Vikipeedia
Stefan Banach
Banachi ausammas Krakowis.

Stefan Banach (30. märts 1892 Krakow31. august 1945 Lviv) oli poola matemaatik, üks 20. sajandi mõjukamaid matemaatikuid. Ta oli tänapäevase funktsionaalanalüüsi ja Lvivi matemaatikakoolkonna rajaja. Tema 1932. aastal ilmunud teos "Théorie des opérations linéaires" ('lineaaroperatsioonide teooria') oli esimene funktsionaalanalüüsi üldine teooria.

Banach oli koduabilise Katarzyna Banachi ja ohvitseritentsiku Stefan Greczeki poeg. Sõduriameti tõttu ei saanud ta isa tema emaga abielluda ning poiss kasvas pesumajaomaniku peres. Banach õppis 1910–1914 Lvivi polütehnilises ülikoolis. Pärast esimese maailmasõja algust ülikool suleti ja Banach läks tagasi kodulinna Krakowisse. 1916. aastal kohtas ta seal pargis juhuslikult matemaatik Hugo Steinhausi, kellest sai järgmisel aastal Lvivi polütehnilise ülikooli professor, kuid lahkus sellelt kohalt peagi. Tänu Steinhausi pingutustele sai Banach 1920. aastal Lvivi polütehnilise ülikooli professori Antoni Łomnicki juurde assistendiks. 1922 kaitses ta doktorikraadi Jan Kazimierzi ülikoolis (tänapäeval Lvivi ülikool). 1922 ta habiliteerus samas ning sai erakorraliseks professoriks. 1927. aastal sai ta korraliseks professoriks. Nõukogude okupatsiooni ajal sai temast Ukraina NSV teaduste akadeemia liige ja 1939–1941 oli ta Lvivi ülikooli matemaatika-füüsikateaduskonna dekaan. Saksa okupatsiooni ajal pidi ta oma ametikohtadest loobuma ning ta sai tööd Rudolf Weigli bakterioloogiainstituudis veredoonorina. Banach haigestus kopsuvähki. Ta suitsetas 4-5 pakki sigarette päevas. Pärast saksa okupatsiooni lõppu 1944. aastal sai ta taas professoriks, kuid oli siis juba väga haige. Ta suri kopsuvähki augustis 1945.

Tema järgi on nimetatud Banachi ruum, Hahni-Banachi teoreem, Banachi-Steinhausi teoreem ja Banachi-Tarski paradoks, mille ta sõnastas 1924. aastal koos Alfred Tarskiga.

Poola matemaatikaselts annab 1946. aastast välja Stefan Banachi auhinda poola matemaatikutele ja 2008. aastast ka rahvusvahelist Stefan Banachi auhinda.