Stabat Mater (Boccherini)

Allikas: Vikipeedia

Stabat Mater on itaalia päritolu hispaania helilooja Luigi Boccherini 1781. aastal Stabat Materi tekstile kirjutatud heliteos sopranile ja keelpillikvintetile (keelpilliorkestrile). Teose 1800. aastal valminud teine versioon (trükis avaldatud 1801) on kirjutatud kahele sopranile, tenorile ja keelpillidele. Teosele on hiljem antud oopusenumber 61. Teos valmis Hispaania printsi Don Luis'i tellimusel, selle esiettekande kohta info puudub.

Boccherini Stabat Mater on isikupärane ja põnev teos, mis kuulub oma aja olulisemate religioossele tekstile loodud teoste hulka. Boccherini muusika ühendab retsitatiivseid, vabu arioosseid ja täiemõõdulisi ooperilaadseid aariaid. Teost võib pidada pigem kultiveeritud meditatsiooniks kui Stabat Materi sünge teksti kehastuseks. Teoses leidub ka ülivirtuoosseid lõike soolotšellole, mida tšellistist helilooja ilmselt ise esitas.

Uurijad on viidanud Boccherini Stabat Materi seostele Giovanni Battista Pergolesi Stabat Materiga aastast 1736. Sarnasusi leidub nii notatsioonilistes detailides kui ka harmoonias. Mõlemal teosel on sama põhihelistik: f-moll. Samuti võib hoolikal vaatlemisel leida seoseid ka Joseph Haydni teosega "Jeesuse seitse sõna ristil".

Teosel on 11 osa ja muusikasse on kirjutatud kogu Stabat Materi tekst:

  1. Stabat mater dolorosa (Grave assai)
  2. Cujus animam gementem (Allegro)
  3. Quae moerebat et dolebat (Allegretto con moto)
  4. Quis est homo (Adagio assai - Recitativo)
  5. Pro peccatis suae gentis (Allegretto)
  6. Eja mater, fons amoris (Larghetto non tanto)
  7. Tui nati vulnerati (Allegro vivo)
  8. Virgo virginum praeclara (Andantino)
  9. Fac ut portem Christi mortem (Larghetto)
  10. Fac me plagis vulnerari (Allegro commodo)
  11. Quando corpus morietur (Andante lento)