Soome rahvusparkide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Soomes on 40 rahvusparki ja need katavad 9892 ruutkilomeetrit, moodustades Soome pindalast 2,7 %. Kõigi rahvusparkide korrashoiu eest vastutab Metsähallitus.

2018. aastal külastas Soome rahvusparke üle 3,1 miljoni inimese.

Pielineni järv Koli rahvuspargis


Rahvusparkide loend[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvuspark Pilt Maakond Pindala (km²) Asutatud Külastajaid (2018)[1]
Saaristomere Gullkrona-överblick.jpg Päris-Soome 500 1982 83 900
Perämeri Bothnian Bay Kemi.jpg Lapi 2,5 1991 5 800
Teijo Matildanjärvi Mathildedal Perniö Salo Finland January 2015.jpg Päris-Soome 33,85 2015 105 700
Selkämeri Säpin satama.JPG Päris-Soome & Satakunta 913 2011 90 100
Ida Soome lahe Ulko-Tammio.jpg Kymenlaakso 6,7 1982 20 800
Tammisaare Sundharu Jussarö.jpg Uusimaa 52 1989 53 200
Helvetinjärvi Helvetinkolu.jpg Pirkanmaa 49.8 1982 26 200
Hiidenportti Hiidenportin kansallispuisto.jpg Kainuu 45 1982 19 300
Hossa Housivirta.jpg Kainuu 11 2017 101 500
Isojärvi Isojärvi National Park.jpg Kesk-Soome 19 1982 19 000
Kauhaneva-Pohjankangas Kauhaneva.jpg Lõuna-Pohjanmaa / Satakunta 57 1982 11 400
Koli Koli hill view.jpg Põhja-Karjala 30 1991 190 900
Kolovesi KolovesiRocks.jpg Lõuna-Savo 23 1990 16 800
Lõuna-Konnevesi Lake Konnevesi Mustalahti.jpg Kesk-Soome / Põhja-Savo 15,44 2014 33 500
Kurjenrahka Savojärvi near Kurjenpesä.jpg Päris-Soome 29 1998 76 800
Lauhanvuori Lauhanvuori 5.jpg Lõuna-Pohjanmaa 53 1982 14 300
Leivonmäki Leivonmäki National Park I.jpg Kesk-Soome 29 2003 21 800
Lemmenjoki River at Lemmenjoki national park, Finland IMG 0330.JPG Lapi 2 850 1956 16 900
Liesjärvi Saruwine - Faery Tale Forest (by-sa).jpg Kanta-Häme 22 1956 51 100
Linnansaari Linnansaari1.jpg Lõuna-Savo / Põhja-Savo 38 1956 35 500
Nuuksio Mustalampi Lake in Nuuksio.jpg Uusimaa 45 1994 343 700
Oulanka FI-Oulanka NP1.jpg Põhja-Pohjanmaa / Lapi 270 1956 199 500
Päijänne Päijänne and päijätsalo.jpg Päijät-Häme 14 1993 16 600
Pallas-Yllästunturi Pallastunturi Finland.jpg Lapi 1 020 2005 549 200
Patvinsuo Patvinsuo kohosuota.jpg Põhja-Karjala 105 1982 15 800
Petkeljärvi Kuikan kierros.jpg Põhja-Karjala 6 1956 20 800
Puurijärvi-Isosuo Isosuo mire at Puurijärvi-Isosuo NP.jpg Pirkanmaa / Satakunta 27 1993 9 000
Pyhä-Häkki Aarnimetsa.jpg Kesk-Soome 13 1956 21 700
Pyhä-Luosto Isokuru.JPG Lapi 142 2005 174 400
Repovesi Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa.jpg Kymenlaakso / Lõuna-Savo 15 2003 134 300
Riisitunturi Noukavaara - Riisitunturi - Posio - Finland.jpg Lapi 77 1982 41 100
Rokua Rokuan kansallispuisto.JPG Põhja-Pohjanmaa / Kainuu 4,3 1956 14 800
Salamajärvi Salamajärvi national park.jpg Kesk-Pohjanmaa / Kesk-Soome 62 1982 19 400
Seitsemineni Seitseminen-mylly.jpg Pirkanmaa 45,5 1982 42 500
Sipoonkorpi Sipoonkorpi.jpg Uusimaa 18,6 2011 98 700
Syöte Syote National Park.jpg Põhja-Pohjanmaa / Lapi 299 2000 68 900
Tiilikkajärvi Tiilikkajarven kansallispuisto Venajanhiekka.jpg Põhja-Savo / Kainuu 34 1982 15 800
Torronsuo Torronsuo National Park.jpg Kanta-Häme 25,5 1990 29 200
Urho Kekkoneni Paratiisikuru waterfall.JPG Lapi 2 550 1983 340 500
Valkmusa Valkmusan suolahde.jpg Kymenlaakso 17 1996 17 400

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Käyntimäärät kansallispuistoittain 2018. Metsähallitus. Vaadatud 5. oktoober  2019.