Soome rahvusparkide loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti

Soomes on 41 rahvusparki ja need katavad 9992 ruutkilomeetrit, moodustades Soome pindalast 2,95%. Kõigi rahvusparkide korrashoiu eest vastutab Metsähallitus.

2018. aastal külastas Soome rahvusparke üle 3,1 miljoni inimese.

Pielineni järv Koli rahvuspargis


Rahvusparkide loend[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvuspark Pilt Maakond Pindala (km²) Asutatud Külastajaid (2018)[1]
Helvetinjärvi Helvetinkolu.jpg Pirkanmaa 49.8 1982 26 200
Hiidenportti Hiidenportin kansallispuisto.jpg Kainuu 45 1982 19 300
Hossa Housivirta.jpg Kainuu 11 2017 101 500
Ida Soome lahe Ulko-Tammio.jpg Kymenlaakso 6,7 1982 20 800
Isojärvi Isojärvi National Park.jpg Kesk-Soome 19 1982 19 000
Kauhaneva-Pohjankangas Kauhaneva.jpg Lõuna-Pohjanmaa / Satakunta 57 1982 11 400
Koli Koli hill view.jpg Põhja-Karjala 30 1991 190 900
Kolovesi KolovesiRocks.jpg Lõuna-Savo 23 1990 16 800
Kurjenrahka Savojärvi near Kurjenpesä.jpg Päris-Soome 29 1998 76 800
Lauhanvuori Lauhanvuori 5.jpg Lõuna-Pohjanmaa 53 1982 14 300
Leivonmäki Leivonmäki National Park I.jpg Kesk-Soome 29 2003 21 800
Lemmenjoki River at Lemmenjoki national park, Finland IMG 0330.JPG Lapi 2 850 1956 16 900
Liesjärvi Saruwine - Faery Tale Forest (by-sa).jpg Kanta-Häme 22 1956 51 100
Linnansaari Linnansaari1.jpg Lõuna-Savo / Põhja-Savo 38 1956 35 500
Lõuna-Konnevesi Lake Konnevesi Mustalahti.jpg Kesk-Soome / Põhja-Savo 15,44 2014 33 500
Nuuksio Mustalampi Lake in Nuuksio.jpg Uusimaa 45 1994 343 700
Oulanka FI-Oulanka NP1.jpg Põhja-Pohjanmaa / Lapi 270 1956 199 500
Päijänne Päijänne and päijätsalo.jpg Päijät-Häme 14 1993 16 600
Pallas-Yllästunturi Pallastunturi Finland.jpg Lapi 1 020 2005 549 200
Patvinsuo Patvinsuo kohosuota.jpg Põhja-Karjala 105 1982 15 800
Perämeri Bothnian Bay Kemi.jpg Lapi 2,5 1991 5 800
Petkeljärvi Kuikan kierros.jpg Põhja-Karjala 6 1956 20 800
Puurijärvi-Isosuo Isosuo mire at Puurijärvi-Isosuo NP.jpg Pirkanmaa / Satakunta 27 1993 9 000
Pyhä-Häkki Aarnimetsa.jpg Kesk-Soome 13 1956 21 700
Pyhä-Luosto Isokuru.JPG Lapi 142 2005 174 400
Repovesi Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa.jpg Kymenlaakso / Lõuna-Savo 15 2003 134 300
Riisitunturi Noukavaara - Riisitunturi - Posio - Finland.jpg Lapi 77 1982 41 100
Rokua Rokuan kansallispuisto.JPG Põhja-Pohjanmaa / Kainuu 4,3 1956 14 800
Saaristomere Gullkrona-överblick.jpg Päris-Soome 500 1982 83 900
Salamajärvi Salamajärvi national park.jpg Kesk-Pohjanmaa / Kesk-Soome 62 1982 19 400
Salla Higher peak of Sallatunturit.jpg Lapi 99,8 2022
Seitsemineni Seitseminen-mylly.jpg Pirkanmaa 45,5 1982 42 500
Selkämeri Säpin satama.JPG Päris-Soome & Satakunta 913 2011 90 100
Sipoonkorpi Sipoonkorpi.jpg Uusimaa 18,6 2011 98 700
Syöte Syote National Park.jpg Põhja-Pohjanmaa / Lapi 299 2000 68 900
Tammisaare Sundharu Jussarö.jpg Uusimaa 52 1989 53 200
Teijo Matildanjärvi Mathildedal Perniö Salo Finland January 2015.jpg Päris-Soome 33,85 2015 105 700
Tiilikkajärvi Tiilikkajarven kansallispuisto Venajanhiekka.jpg Põhja-Savo / Kainuu 34 1982 15 800
Torronsuo Torronsuo National Park.jpg Kanta-Häme 25,5 1990 29 200
Urho Kekkoneni Paratiisikuru waterfall.JPG Lapi 2 550 1983 340 500
Valkmusa Valkmusan suolahde.jpg Kymenlaakso 17 1996 17 400

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Käyntimäärät kansallispuistoittain 2018". Metsähallitus. Vaadatud 5. oktoober 2019.