Soko Grad

Allikas: Vikipeedia

Soko Grad (serbia keeles Соко Град) on keskaegne linn ja kindlus Serbias Sokobanja kuurortlinnast 2 km idas. Kindlus kuulutati 1982. aastal suure tähtsusega kultuurimälestiseks ja seda kaitseb Serbia Vabariik.[1]

Sokolaci varemed

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kindlus rajati 6. sajandil Ida-Rooma keisri Justinianus I valitsemisajal, et vältida Pannoonia avaaride ja slaavlaste sissetungi Balkani poolsaarele. 1172. aastal okupeeris selle Stefan Nemanja ja sellest sai keskaegse Serbia riigi osa. Bogomiilide Serbiast väljasaatmisel tekkis Nemanjal kokkupõrge Soko administraatoriga, kes oli ise samuti bogomiil. Osmanite riik okupeeris selle aastal 1398. Linn hävis Osmanite vägivaldse rünnaku käigus ja täna on nähtaval ainult ülemise linna jäänused koos värava, müüride ja kolme torniga. Soko Grad tähendab tõlkes "pistrikulinn". Oma nime sai see sellest, et linnas oli palju pistrikumehi, kes maksid makse väljaõpetatud pistrikutega.

Pilk jäänustele ja maastikule

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Algne Justinianuse ehitatud kaitserajatis oli kalju kõrgeimale osale ehitatud tsitadell, mis muutis selle vaenlasele praktiliselt kättesaamatuks. Edasise arengu käigus Serbia riigis laienes kindlus tsitadelli ümber ja levis kalju alla. Kindluse keskel asus tsitadell domineeriva peatorniga. Sealt langesid kaitsevallid Moravica poole, moodustades sellise ala Alamlinna ruumi, mis oli ehitatud paremini ligipääsetavale pinnale. Kogu kindlustuskompleksil oli mitu torni, millest tänaseks on alles vaid mõned. Ülemlinnas on säilinud ja heas korras vaid esimene sissepääsutorn, teised tornid ja kaitsevallid on varemetes.

Ülemlinna tornid

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Soko Grad (Serbia keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]