Singapuri botaanikaaed

Allikas: Vikipeedia
Singapuri botaanikaaed
UNESCO maailmapärandi logo UNESCO maailmapärand
Singapuri botaanikaaia kaguvärav.
Foto: Marcin Konsek, 10. veebruar 2016
Asukoht  Singapur
Tüüp kultuurimälestis
Kriteeriumid II, IV
Viited 1483
Piirkond* Aasia ja Vaikse ookeani maad
Nimekirja arvatud 2015 (39. istung)
* Regioon on UNESCO määratletud

Singapuri botaanikaaed (inglise keeles Singapore Botanic Gardens; prantsuse keeles Jardins botaniques de Singapour; malai keeles Kebun Bunga Singapura) on 2015. aastal UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud objekt, mis asub Singapuris Singapuri saarel.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Praeguses asupaigas rajati botaanikaaed 1859. aastal.

2012. aastal lisati botaanikaaed maailmapärandi ootenimekirja ning 2015. aastal võeti see maailmapärandisse (Singapore Botanical Gardens). See on UNESCO maailmapärandi nimistus kolmas botaanikaaed ning ainuke troopiline botaanikaaed.

2016. aastal muudeti objekti ingliskeelset nime, milleks sai Singapore Botanic Gardens.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Botaanikaaed asub Singapuri südames. See on selgelt määratletav ja eristatav kultuurmaastik, mis sisaldab rikkalikult erinevaid ajaloolisi maastikuelemente, taimeistutusalasid ja ehitisi.

Tänu hästi säilinud maastikukujundusele ja algse kasutuse järjepidevusele on botaanikaaed hea näide 1859. aastal asutatud Briti troopilisest botaanikaaiast, mis inglise stiilis meelelahutusaiast arenes koloniaalseks majandusaiaks, kus toimus ka aiandus- ja botaanikauuringuid. Edasi on areng hästi jälgitav moodsaks ja maailmatasemel botaanikaaiaks, mis on kõrgel tasemel teadusasutus ning ka virgestus- ja hariduskoht.

Botaanikaaial on olnud oluline roll teaduse arengus, eriti troopilise botaanika ja aianduse valdkonnas, sealhulgas ka kummipuuistanduste arendamisel.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]