Mine sisu juurde

Shikoku koer

Allikas: Vikipeedia
Shikoku koer
FCI standard nr 319
Rühm 5: spitsilaadsed ja algupärased tõud
Alarühm 5: aasia spitsid ja sugulastõud
Standard nr 319   10.02.2017 (en )
Päritolumaa Jaapan
Hüüdnimed Kochi-ken
Töökatsed ei
Kasutus jahi- ja seltsikoer
Tunnused
Turja kõrgus 52 cm (isane)
49 cm (emane)
Kaal 14–23 kg
Kattekarv karm, sirge, alusvill pehme, tihe
Koer (Canis lupus familiaris)

Shikoku Inu või Kōchi-ken (高知犬) [1] on Shikoku saarelt pärit Jaapani koeratõug.[1] Alates 1937. aastast on Shikoku Jaapanis kultuuriliselt tähtis rahvuslik aare.[2]

Võrdlus teiste Jaapani tõugudega[muuda | muuda lähteteksti]

Shikoku on üks kuuest Jaapanist pärit tõust, nad on keskmise suurusega ning paiknevad akita inu ja väikese shiba inu vahel; kõik kuuluvad spitside perekonda.

1930. aastatel Jaapani künoloogi [3] Haruo Isogai poolt läbi viidud uuringus jagati Jaapanist pärit koeratõud kolme kategooriasse: suured, keskmised ja väikesed. Shikoku kuulub Shika-inude ehk keskmise suurusega koerte hulka. Sinna kuuluvad ka Kai, Hokkaido ja Kishū . Nad on väga sarnased, neil on kattuvad värvid, erinevused on minimaalsed (suuruses ja morfoloogias).

See tõug on ka Tosa üks esivanematest, teda ristati erinevate Euroopa tõugudega, nagu näiteks dogi, vanainglise buldog, inglise mastif, bernhardiin (koer) ja teised.

Omadused ja temperament[muuda | muuda lähteteksti]

Shikoku kutsikas lumes

Shikoku turjakõrgus on 46–55cm ja neid iseloomustab seesamvärvusega (punane musta otsaga), must ja punakaspruun või punane karvkate. Lisaks võib leiduda ka kreemika karvkattega koeri, mida näeb siiski harva, kuna see ei ole tõul aktsepteeritud värv. Kõikide värvikombinatsioonide puhul leidub tavaliselt keha alumisel küljel, silmade, koonu ja jalgade ümbruses valge segust karvkatet, mida nimetatakse urajiroks. Shikoku kipub karva ajama üks kuni kaks korda aastas. Koeral on üsna paks karvkate, teravad kõrvad ja rõngas või sirbikujuline saba.

Shikoku kehakaal on vahemikus 14–23 kg (isased umbes 51 cm ja emased umbes 47 cm pikk). Koera peetakse keskmise suurusega koeraks.

Sordid[muuda | muuda lähteteksti]

Tõu taasaretamise käigus saadi kolm erinevat Shikoku sorti: Awa, Hongawa ja Hata, mis kõik said nime Kochist pärit piirkonna järgi. Erinevused kolme sordi vahel on hägustunud, kuna kaugemad piirkonnad, kust koerad on pärit, muutusid lihtsamini ligipääsetavaks ning Viimasel ajal on erinevus nende sortide vahel hägustunud, kuna kaugemad piirkonnad, kust koerad olid pärit, muutusid hõlpsamini ligipääsetavaks ja sordid ristatusid. Arvatakse, et tänapäevane Shikoku põlvneb peamiselt Hongawa ja Hata sortidest, kuna Awa sort kadus sisuliselt Teise maailmasõja käigus põhjustatud raskuste ja kvaliteetsete isendite puudumise tõttu, mis oli tingitud ristaretusest teiste koertega.[4]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Shikoku" (PDF). fci.be. 10. veebruar 2017. Vaadatud 20.06.2024.
  2. "四国 | 一般社団法人 ジャパンケネルクラブ" (jaapani). Vaadatud 20. juunil 2024.
  3. Haruo Isogai was a dog breeder who worked up a classification system for Japanese dogs based on appearance, as a nationalist response to the adoption by dog enthusiasts in Japan of European breeds in the 1930s. ( Mall:Webarchive in Dutch) ("Zaras-Traumwelten - Russischer Traber". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. aprill 2009. Vaadatud 20. juunil 2024. in German) There is no evidence that he had any relevant scientific training or even that he ever called himself a "cynologist".
  4. "North American Shikoku Club » the North American Shikoku Ken Club (NASC) | Breed History".