Seelze

Allikas: Vikipeedia
Seelze
Seelze kesklinn
Vapp

Pindala 54,1 km² (2017)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 34 742 (31.12.2022)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 52° 24′ N, 9° 36′ E
Valla asend Hannoveri piirkonnas

Seelze on linn Saksamaal Alam-Saksi liidumaal Hannoveri piirkonnas. Linn paikneb Leine jõe ääres, umbes 10 km Hannoverist läänes.

Linna pindala on 54 km². 31. detsembril 2016 elas seal 34 036 inimest.

Täna on Seelze peamiselt magalarajoon Hannoveris töölkäijatele.

Linnaosad: Seelze (kesklinn), Letter, Almhorst, Dedensen, Lohnde, Döteberg, Harenberg, Gümmer, Velber, Kirchwehren ja Lathwehren.

Muuseum[muuda | muuda lähteteksti]

Kohalik muuseum ja kohaliku ajaloo muuseum (″Heimatmuseum Seelze″) asub 1856. aastal ehitatud puitraamhoones Letteri linnajaos. Muuseumi teemad on spetsiifilised: Seelze ja sellega liidetud külade ajalugu, Saksamaa sõjajärgsete põgenike integreerimise ajalugu endistelt Saksamaa aladelt, mis nüüd kuuluvad Venemaale ja Poolale, Seelze Rangierbahnhofi (sorteerimisala) ajalugu. Umbes kolm korda aastas saab vaadata erinäitusi. Püsiväljapanekus näeb kingsepa töötuba umbes 1930. aastast, juuksuri töötuba umbes 1920. aastast, küla koolituba umbes 1900. aastast ja elutuba umbes 1900. aastast.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Raudtee[muuda | muuda lähteteksti]

Seelzes ja selle osades on 3 Hannoveri S-Bahni võrgustiku jaama: Letter, Seelze ja Dedensen/Gümmer, kõik asuvad liinidel S1 ja S2.

Seelze Rbf on väga tähtis sorteerimisala Saksamaal (Rbf: Rangierbahnhof, saksakeelne vaste "sorteerimisalale"). See paikneb "kaubarongi Hannoverist möödumiskohas" (Wunstorf - Lehrte) ja seal on 51 jaotusrada, 6 peamist sõidurada ning töökojad kaubavagunitele ja elektriveduritele umbes 6 km pikkuselt. Umbes 200 läbiva, alustava või lõpetava kaubarongiga päevas on ala suur Euroopa sorteerimisala ja üks suuremaid Saksamaal.

Sõpruslinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]