Scratch

Allikas: Vikipeedia
Scratch

Scratchi visuaalne programmeerimine
Arendaja MIT Media LAB
Esmaväljalase 2003
Viimane väljalase Scratch 3.29.1 / 02.01.2019
Platvorm Windows, Linux, macOS
Veebisait scratch.mit.edu

Scratch on visuaalne programmeerimiskeel, mis on loodud spetsiaalselt lastele ja noortele, et õpetada neile programmeerimise põhialuseid. Scratch võimaldab kasutajatel luua interaktiivseid rakendusi, animatsioone, mänge ja muud interaktiivset sisu, kasutades erinevaid loogikaklotse. Scratch arendati MIT Media Lab'is ja on kättesaadav tasuta veebipõhise rakendusena, mis võimaldab kasutajatel salvestada, jagada ja keskkonda üles laadida oma projekte. Scratch on populaarne õpetamisvahend programmeerimise õpetamiseks koolides ja kodudes kogu maailmas. Scratch võimaldab lastel õppida loogilist mõtlemist, probleemide lahendamist, matemaatikat ja loomingulist eneseväljendust läbi programmeerimise.[1][2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Scratch loodi esmakordselt 2003. aastal MIT Media Lab'is. Scratch'i projekti vedas MIT õppejõud ja teadur Mitchel Resnick, kes soovis luua programmeerimisvahendi, mis tooks algoritmilise mõtlemise ja loomingulisuse lastele ja noortele kättesaadavaks. Scratch'i arendamise eesmärk oli muuta programmeerimine lihtsamaks ja juurdepääsetavamaks, et julgustada lapsi ja noori programmeerimisega tegelema. Esialgselt oli Scratch mõeldud lastele vanuses 8 kuni 16 aastat, kuid selle kasutajaskond on laienenud ka täiskasvanutele. Scratch sai kiiresti populaarseks haridusasutustes ja kogukondades üle maailma. 2013. aastal loodi Scratch Foundation mittetulundusühing, et toetada Scratch'i arendamist ja levitamist. Alates sellest ajast on Scratch pidevalt täiustunud, uusi funktsioone lisatud ja laienenud ka mobiilirakenduste ja veebipõhiste ressursside kaudu. Scratch on saanud tunnustuse kogu maailmas ning seda kasutatakse laialdaselt programmeerimise ja loovuse õpetamiseks lastele ja noortele.[3]

Kasutajaliides[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjeldatud Scratch 3.0 kasutajaliidese põhielemente.[4]

  1. Projekti ala: Suur valge ruut keskel, kus luua oma Scratch-projekti.
  2. Blokiala: Blokiala asub projekti ala all ja see sisaldab kõiki Scratch 3.0 programmeerimisblokke, mida projekti lisada. Need blokid aitavad erinevaid toiminguid ja funktsioone programmeerida.
  3. Skripti ala: Skripti ala asub projekti ala paremal küljel ja see on koht, kus oma blokke kokku panna ja luua tervikliku skripti.
  4. Kooditellimuste palett: See on nupp, millel on kolm horisontaalset triipu, mis asub projekti ala paremas ülanurgas. Kui klõpsate sellel, avaneb kooditellimuste palett, mis sisaldab kõiki Scratch 3.0 programmeerimisblokke.
  5. Kostüümide ja helide ala: See asub projekti ala paremas ülanurgas ja see sisaldab kõiki kostüüme ja helifaile, mida projekti lisada. Samuti saab importida ja eksportida faile.
  6. Tööriistariba: Tööriistariba asub projekti ala ülaosas ja see sisaldab tööriistu, mida saab oma projekti loomiseks ja muutmiseks kasutada. Sealt leiab näiteks nupud projekti salvestamiseks, jagamiseks, käivitamiseks ja katkestamiseks.
Blokid
Kategooria Kirjeldus
Liikumine Tegelase liikuma panemise funktsioonid
Välimus Tegelase välimuse muutmise funktsioonid
Helid Helide ja meloodiate mängimine
Sündmused Tingimuslaused (if ja else)
Juhtimine Tsüklid ja tinglaused
Andurid Tegelase andurid suhtlemaks hiirega
Tehted Matemaatilised tehted
Muutujad Kastid muutujate defineerimiseks ja lugemiseks
Minu Plokid Kasutaja loodud funktsioonid

Õpikeskkond[muuda | muuda lähteteksti]

Scratchi õpikeskkonnas on kasutajatel võimalik oma projekte jagada mitmel erineval viisil. Nad saavad laadida üles oma projekte Scratchi kodulehel asuvasse galeriisse, kus neid saavad vaadata ja kommenteerida kõik teised kogukonna liikmed. Lisaks saavad kasutajad jagada oma projekte ka teiste platvormide kaudu, näiteks sotsiaalmeedias või kooli kodulehel.[5]

Scratchi õpikeskkond on avatud kõigile, kes soovivad oma projekte jagada ja teiste loodud projekte avastada. See on ka hea koht õpetajatele, kes soovivad Scratchi kasutada oma õppekavas, sest kogukond pakub palju õpetusmaterjale ja ideid, kuidas Scratchi õppetöös kasutada.[6]

Laiendused[muuda | muuda lähteteksti]

Scratchi laiendused on erinevad moodulid, mida kasutajad saavad oma Scratchi projektidele lisada, et muuta nende funktsionaalsust ja võimalusi. Scratchi laienduste kasutamine on kasulik õpetamise kontekstis, kuna see annab õpetajatele võimaluse rikastada Scratchi projekte uute funktsioonidega ja näidata õpilastele, kuidas programmeerimiskeele abil saab lahendada praktilisi probleeme reaalmaailmas. Mõned populaarsemad laiendused, mida Scratch 3.0-ga kasutatakse:[7]

  1. Micro: bit: see laiendus võimaldab teil Scratchi abil kasutada Micro: bit seadet interaktiivsete projektide loomiseks, mida saab juhtida sensorite ja muude sisenditega.
  2. Teksti kõnesse: see laiendus võimaldab Scratchi projektidesse lisada tekst-kõne funktsionaalsuse, võimaldades projektidel valjusti rääkida.
  3. Video tuvastamine: see laiendus võimaldab arvuti veebikaamerat reaalajas kasutada, et tuvastada liikumist ja värve, mida saab Scratchi projektide juhtimiseks kasutada.
  4. Tõlkimine: see laiendus võimaldab Scratchi projektides olevat teksti erinevatesse keeltesse tõlkida.
  5. Scratch Arduino jaoks: see laiendus võimaldab Scratchi abil kasutada Arduino't interaktiivsete projektide loomiseks, mida saab juhtida sensorite ja muude sisenditega.
  6. Muusika: see laiendus võimaldab teil luua ja mängida muusikat oma Scratchi projektides, kasutades erinevaid instrumente ja noote.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Scratch - About". scratch.mit.edu. Vaadatud 2. märtsil 2023.
  2. "Scratch - Imagine, Program, Share". scratch.mit.edu. Vaadatud 2. märtsil 2023.
  3. "Our Story". Scratch Foundation (Ameerika inglise). Vaadatud 2. märtsil 2023.
  4. "Scratch 3.0 - Scratch Wiki". en.scratch-wiki.info (inglise). Vaadatud 2. märtsil 2023.
  5. "Scratch Design Studio - Scratch Wiki". en.scratch-wiki.info. Vaadatud 6. märtsil 2023.
  6. "Scratch - For Parents". scratch.mit.edu. Vaadatud 6. märtsil 2023.
  7. "Extension - Scratch Wiki". en.scratch-wiki.info (inglise). Vaadatud 6. märtsil 2023.