Scaled Composites Proteus

Allikas: Vikipeedia

Scaled Composites Model 281 Proteus on tandemtiivaga kõrgel kõrgusel lendamiseks mõeldud pikamaalennuk. Lennuki on konstrueerinud Bert Rutan. Ta tahtis uurida võimalust kasutada õhusõidukeid kõrgmäestiku telekommunikatsiooni jaamadena. Proteus on mitmeotstarbeline transpordilennuk, mis suudab vedada mitmesuguseid veoseid välisel püloonil. See võib olla 19 800 m kõrgusel rohkem kui 18 tundi. Lennuk kuulub Northrop Grumman Corporationile.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Proteuse esimene lend toimus 26. juulil 1998. aastal. Lennutestid jätkusid 1999. aasta lõpuni. Juunis näidati Proteust esimest korda rahvusvaheliselt, debüüt toimus Pariisi lennunäitusel. Lennuk lendas vahemaandumiseta Bangorist Maine'ist Pariisi.

2000. aasta oktoobris saavutati kõrgeim tulemus milleks oli 19 277 m.

21. detsembril 1998 kanti Proteus ajakirja Time "1998. aasta 100 parima disaini" nimekirja.[1]

Proteus on praegu mitme koostöös NASAga püstitatud FAI maailma kõrgusrekordi omanik.


Scaled Composites Proteus projekteeriti ja ehitati 1998. aastal. See loodi kahemootorilise suure autonoomiaga lennukina, mis on võimeline lendama suurel kõrgusel ja pikka aega. See loodi keskkonnaseire ja teadusuuringute õhusõidukina ning töötati välja koostöös NASAga.

Scaled Composites Proteus on uuenduslik mitmeotstarbeline lennuk, mille on välja töötanud Ameerika ettevõte Scaled Composites. See loodi erinevate missioonide, sealhulgas geoloogiliste uuringute, atmosfääri- ja meteoroloogiliste uuringute läbiviimiseks, samuti uute tehnoloogiate ja süsteemide katsetamiseks.[2]

Lennuki Disain[muuda | muuda lähteteksti]

Proteusel on ebatavaline tandem-tiiva ja kahe noolega konfiguratsioon koos kahe tagumise turboventilaatormootoriga, mis annavad jõudu. Lennukil on modulaarne konstruktsioon, mis võimaldab kanda koormaid erinevates kohtades. Tagatiivale või esiosale saab lisada või eemaldada eemaldatavaid otsaosasid, et kohandada Proteuse aerodünaamikat erinevatele välistele koormustele või maksimaalsele kõrgusele. Peamine telik on paigutatud teistest telikutest kaugele, mis võimaldab vedada suuri väljastpoolt paigaldatud kasulikke koormaid kere alla.[3]

Lennuk on ette nähtud reisimiseks 50 000 kuni 63 000 (jala) kõrgusel kuni 18 tundi.[3]

Lennukil on kerge tiib, mis on mõeldud pikkadeks lendudeks suurtel kõrgustel. See võimaldab suurel kiirusel pikki vahemaid läbida ja kütust säästlikult kasutada. Lennuki sees on ruumikad kajutid meeskonnale ja teadustehnikale ning tehnilised kambrid erinevate instrumentide ja süsteemide hoidmiseks ja hooldamiseks.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "The Best of 1998 Design - TIME". web.archive.org. 20. oktoober 2012. Originaali arhiivikoopia seisuga 20. oktoober 2012. Vaadatud 2. mail 2023.
  2. "Proteus". Scaled Composites (Ameerika inglise). Vaadatud 2. mail 2023.
  3. 3,0 3,1 3,2 Gibbs, Yvonne (10. august 2015). "NASA Dryden Fact Sheet - Proteus". NASA (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 30. märts 2023. Vaadatud 2. mail 2023.