Sarkanās klintis

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib paljanditest Heinaste vallas; loodusobjekti kohta Liepupe vallas vaata artiklit Veczemi punased kaljud; liivakivipaljandite kohta Raiskumsi vallas vaata artiklit Raiskumsi liivakivi; paljandite kohta Ežurga jõe kaldal vaata artiklit Ežurgi punased kaljud

Sarkanās klintis

Sarkanās klintis ('punased kaljud') ehk Pietrags ehk Pietragsi kaljud (Pietraga klintis) ehk Mačperu klintis on liivakivipaljandid Lätis Limbaži piirkonnas Heinaste vallas Salatsi jõe alamjooksu vasakul kaldal raudsilla ja endise raudteetammi lähedal. Paljandid asuvad Salatsi oru looduspargis.

Seal paljandub Burtnieki lademe (Balti keskdevon) liivakivi. Paljandi kogupikkus on 400 m. Kalda kõrgus on umbes 10 m. Kalda sees on väikesi koopaid ja grotte, kuhu pääseb ainult jõe poolt. Jõkke ulatub suur terav kiil.

Punased kaljud on maalilised, eriti loojuva päikese kiirtes.

Vastaskaldal Ziedoni käärus on turistide puhkekoht.

Salatsi jõe mõlemal kaldal umbes 3 km Punastest kaljudest allavoolu on veel liivakivipaljandeid. Paremal kaldal on rändkivid ja Upeskalnsi kaljud (Upeskalna klintis), pisut kaugemal Zvīguli kaljud (Zvīguļu klintis). 2,8 km edasi on 150 m pikkuselt 4–5 m kõrgused Junču klintis, edasi Rostu klintis mõne väikese koopa ja paljandiga.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]