Mine sisu juurde

Samblaroheline

Allikas: Vikipeedia

Samblaroheline on üks rohelistest värvitoonidest, mahe, pigem soojatooniline sambla värvust meenutav roheline värvus.

Värvinimetust kasutatakse tekstiilide, lõngade, mööbli ja sisekujunduse värvuse kirjeldamiseks.

Nii prantsuse kui ka inglise allikates on märgitud, et värvinimetus tuli moe kontekstis kasutusele 19. sajandil. Neis allikates ei kirjeldata värvitooni lähemalt, ent 1880. aastal leidub üks vihje värvijatele mõeldud tehnilises käsiraamatus "Le Moniteur de la papeterie":

"On divise les couleurs en : primitives, binaires, ternaires […] les couleurs binaires mixtes sont celles dans lesquelles une des couleurs primitives est en excès, ainsi : — Le vert d'eau avec bleu prédominant. — Le vert mousse avec jaune prédominant". [1]
'Värvide jaotus on primaarvärvusteks, sekundaarvärvusteks ja tertsiaarvärvusteks (…) segatud sekundaarvärvused on sellised, milles üht primaarvärvustest on liias, nagu: — vesirohelises domineerib sinine. — samblarohelises domineerib kollane'.

Variatsioonid

[muuda | muuda lähteteksti]

Prantsuskeelne värvinimetuste portaal pourpre.com kirjeldab samblarohelist (vert mousse) maheda ja pigem heleda rohelisena ning annab värvinäidisteks pastelsete roheliste toonivahemiku                          [2].

Prantsuskeelne värvinimetuste leht code-couleur.com annab samblarohelise vasteks sooja oliivrohelisega sarnaneva tooni      [3].

Pantone värvikaardi toon 16-0532 Moss on mahe tuhm kollakasroheline      [4].

RAL Classic värvivaliku toon 6005 Moosgrün on mirdirohelise taoline külm tumeroheline     [5]

ISCC-NBS-i värvide tähistamise süsteemi värvinimede käsiraamatus "Color: universal language and dictionary of names" on samblaroheline (Moss Green) keskmine kollaroheline (moderate yellow green)     , keskmine oliivroheline      või hallikas oliivroheline      [6], Moss, Old Moss Green ja Light Moss Green hele oliivroheline      [7].

Veebivärv Moss green on heledam veidi kollakas tuhmroheline      [8].