Saepuruplaat

Allikas: Vikipeedia

Saepuruplaat on puitplaat, mis on valmistatud kõrgel temperatuuril ja survel kokku pressitud saepurust, puidulaastudest ja sideainest. Selle tootmiseks kasutatakse enamasti spetsiaalses seadmes purustatud okaspuidu laastu ja saepuru. Saepuruplaat on väga levinud materjal ehituses ja mööblitööstuses, kuid ka näiteks pakendite valmistamisel. Plaadi niiskusesisalduse jääb vahemikku 5–13%. (4)

Kasutusalad[muuda | muuda lähteteksti]

Saepuruplaati kasutatakse ehitusel ja mööblitootmisel. Mööblitööstuses on saepuruplaat juba pikka aega olnud üks levinumaid puidu asendajaid nii korpusmööbli kui ka pehme mööbli konstruktsiooni elementides. Ehitusel kasutatakse saepuruplaati peamiselt vooderdus- ja alusmaterjalina ning ka vahe seinapaneelide valmistamisel (4).

Koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Saepuruplaat koosneb peamiselt puitlaastudest, -helvestest, -kildudest, -kiududest, -villast ja -pindudest, puiduhakkest, vahvelpuidust ja saepurust (3). Puiduhake paikneb enamasti pinnaga paralleelselt. Hake on pinnakihis õhem kui keskosas, seega on pinnakiht keskosast tihedam (2). Saepuruplaat koosneb 10% ulatuses liimist (2).

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Saepuruplaadi tootmine algab sobiliku toormaterjali kogumisega, mille hulgast sorditakse välja metall ja muud reostusained (5). Edasi läheb materjal masinasse, mis toodab puhastatud toormaterjalist sobiliku kuju ja suurusega laastud (5). Enne töötlemist läbivad laastud kuivatusperioodi, mille järel laastud sõelutakse, selleks et saepuruplaadi pinnad koosneksid peenemate osakestega kihist ning keskosa jämedama fraktsiooniga kihist (5). Enne järgneva kihi laotamist lisatakse laastumassi pindadele liimi või siduvusainet (5). Pärast kihtide lõplikku laotamist toimub eelpressimine, et anda saepuruplaadile siledus ja vastupidavus, ning kuumpressimine, mille käigus antakse saepuruplaadile lõplik tihedus ja luuakse parem side liimi ning laastude ja kihtide vahel (5). Enne saepuruplaatide viimast lihvimist toimub nende lõikamine ja jahutamine (5).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

1 https://link.springer.com/article/10.1007/s00226-021-01265-x

2 https://puuinfo.fi/puutieto/wooden-boards/particle-board/?lang=en

3 https://www3.epa.gov/ttnchie1/ap42/ch10/final/c10s06-2.pdf

4 https://kodus.ee/artikkel/kuhu-sobivad-erinevad-ehitusplaadid-osb-plaadist-vineerini

5. [1]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]