Ruskeala marmorikarjäär

Allikas: Vikipeedia
Ruskeala marmorikarjäär
Ruskeala marmorikarjäär Karjalas
Pikkus 450 m
Laius 100 m
Suurim sügavus 50 m
Koordinaadid 61° 56′ 57″ N, 30° 34′ 50″ E
Üleujutatud Ruskeala marmorikarjäär
Ruskeala endise marmorikaevanduse maapealne osa

Ruskeala marmorikarjäär on marmorikarjäär Karjala Vabariigis Sortavala rajoonis.

Kaevanduse rajamist alustati 1765. aastal. Ruskeala marmorit on kasutatud Iisaku ja Kaasani katedraali seintel, sellega on kaunistatud Ermitaaži aknaid, metroojaamu ja muid Peterburi ehitisi. Marmorit on kaevandatud mitmekihiliselt kuni 60 m sügavusest.

Endise marmorikaevanduse ümber on kõrgele kaldapealsele, piiretega alale rajatud valgustatud teedega mägine park. Turistidele avatud mitmekümnemeetrises sügavikus asuva karjääri pikkus on kuni 450 m, laius 60–100 m ja sügavus 30–50 m. Karjäär on täitunud Tohmajoki jõeveega sestpeale, kui soomlased selle Talvesõja aegu õhkisid. Marmorikarjääri pole enam võimalik tühjaks pumbata. Maapealsest kaevandusest on näha üksikuid paljandeid ja lahtimurtud tükke. Ruskeala karjääridest on saanud 1998. aastast Venemaa looduskaitseala, mida saab aastaringselt külastada. Sügava veekihi all võivad sukeldujad leida soomlaste mahajäetud kraana ja veoauto. Ruskeala park asub samanimelises külas Karjala Vabariigis, mis jääb Värtsilä piiripunktist 27 ja Sortavala linnast 1 km kaugusele.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kasulik teave pro mountain park Рускеала". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. juuli 2015. Vaadatud 9. detsembril 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]