Rusal

Allikas: Vikipeedia
Rusal logo

RUSAL on rahvusvaheline maailma suuruselt teine ​​alumiiniumit tootev ettevõte. 2007. aasta märtsi RUSAL, SUAL ja Glencore (Šveits) ühinemise tulemusena loodi United Company RUSAL. Neil on 43 tehast 5 kontinendil[1], mille peakontor asub Venemaal, Moskvas. See oli maailma suurim alumiiniumiettevõte, kuni Hiina Hongqiao kontsern 2015. aastal selle ületas.

Asutajaks Oleg Deripaska ja juhatuse esimees Evgenii Nikitin. Töötajate arv 64000.

Raskused[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõte sattus 2000. aastate lõpu ülemaailmse majanduskriisi ajal tõsistesse raskustesse. Nõudlus alumiiniumi järele langes ajalooliselt madalale ja ka hind langes, mis loomulikult andis ettevõtte finantsolukorrale suure löögi, põhjustades pingeid võlausaldajatega. Kulude kärpimisele, tootmise optimeerimisele ja tootmiskulude vähendamisele suunatud meetmete komplekt võimaldas ettevõttel kriisist minimaalsete kahjudega üle elada, pannes aluse äritegevuse edasisele arengule ja mitmekesistamisele. 2009. aasta oktoobrist detsembrini sõlmis RUSAL mitmeid lepinguid Venemaa ja välispankadega võla restruktureerimiseks kogusummas 16,8 miljardit USA dollarit. Seega on ettevõtte võlg mitmetele välispankadele summas 7 USD. 4 miljardit restruktureeriti neljaks aastaks koos võimalusega tehingut veel kolmeks aastaks pikendada. Restruktureerimistehingus osales kokku 70 krediidiasutust, mille üle vaadati ligi 50 laenulepingut.

Vaatamata kriisi ajal esinenud probleemidele õnnestus RUSALil 2009. aasta juulis lõpule viia 2004. aastal alustatud Krasnojarski alumiiniumsulatustehase keskkonnaalane moderniseerimine. Projekti viimases etapis käivitati uus gaasitöötluskeskus, mis kasutab uut gaasitöötluskeskust.

Tõsine väljakutse ettevõttele oli RUSALi lisamine USA sanktsioonide sihtmärgiks olevate isikute ja organisatsioonide nimekirja. Esimestel kuudel pärast USA sanktsioonide väljakuulutamist pidi RUSAL kärpima valmistoodete tarneid ning uute lepingute sõlmimine klientidega muutus väga keeruliseks. Äriringkonnad ja nende riikide valitsused, kus RUSAL tegutseb, väljendasid korduvalt muret RUSALiga seotud olukorra, samuti alumiiniumi ja alumiiniumoksiidi hüppeliselt tõusvate hindade pärast, mis tulenes ettevõtte kandmisest sanktsioonide nimekirja. 2018. aasta aprillis saavutas alumiiniumi LME hind 6 aasta kõrgeima taseme, ületades 2300 USA dollarit tonni kohta.

19. detsembril 2018 teatas USA rahandusministeerium kongressile, et kavatseb pärast muudatusi kahe ettevõtte ettevõtte struktuuris eemaldada En+ Groupi ja RUSALi sanktsioonid. 2019. aasta jaanuaris tühistati sanktsioonid RUSALi ja En+ Groupi suhtes, mis on ajaloos ainus selline pretsedent[2].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "About us". rusal.ru.
  2. "Facts".