Runiversalis

Allikas: Vikipeedia

Runiversalis (Энциклопедия Руниверсалис[1], Encyclopedia Runiversalis) on Venemaa Föderatsioonis tundmatute isikute loodud rahvusvahelisele Vikipeediale alternatiivne vene imperialistlik internetientsüklopeedia[2], mis peab olema oma artiklite temaatikas kohane tänase Kremli võimu poolt teostatavale sise- ja välispoliitikale, artiklite tonaalsus peab vastama peaideoloog Dugini poolt etteantud ajaloonägemusele ja patriootiliselt toetama ka näiteks Venemaa Ukraina-poliitikat ja õigustama sõda Ukraina vastu. "Runiversalise" projekt kuulub ühte seeriasse Venemaa diktaatori Vladimir Putini plaanidega "sõltumatust" riigisisesest internetist Runet. Samuti sobitub see kokku Venemaa poolt praegu (2022 a.) teostatava nn. "impordiasenduse" (importozameštšanije) poliitikaga, mille järgi kogu välismaine toode ja teenus püütakse asendada venemaisega.

Projekt lasti käiku umbes juunis 2022, esimese hooga loodi umbes 9000 artiklit, mis seisnes selles, et vikipeediast lihtsalt kopeeriti artiklid üle ja kohendati vastavalt Venemaa võimude ideoloogilistele suunitlustele ümber, eriti mis puudutas Ukraina-teemalisi artikleid. Projekti käivitamine läks siiski raskelt: esimesel avamispäeval 23. augustil 2022 oli veebileht lihtsalt maas. Kasutajatele ilmus ekraanile kiri: viga 403 ja nõuti kasutaja autoriseerimist. Entsüklopeediat kavatsetakse hoida Venemaa internetiserverites ja tegemist on puhtalt poliitilise projektiga - saidile juurdepääs toimub vaid Venemaa IP-aadressilt, ka VPN ei pääse ligi. Meedia ja sõnumiplatvormi Telegram profiili järgi olid Runiversalise projekti autorid osad endised vene Wikipedia toimetajad ja administraatorid. Samas teatasid vene vikipeedia esindajad, et tõenäoliselt on Runiversalise projekti administraatorite ja toimetajate taga nende endised, aga nüüdseks juba blokeeritud kaastöötajad[3].

Meediagrupi Meduza saidi andmetel on Venemaa võimudel olnud alates 2010. aastast idee kasutusele võtta oma riiklik Vikipeedia. Tollane peaminister Dmitri Medvedev kiitis 2016. aastal heaks töörühma loomise uue digitaalse entsüklopeedia väljatöötamiseks. Venemaa Rahvusraamatukogu teateil pidi uuest ressursist saama aastatel 2004–2017 koostatud 35-köitelise Suure Vene Entsüklopeedia veebianaloog. Viimase teaduskirjastuse direktor ja peatoimetaja Sergei Kravets teatas 2019 a., et entsoklõpeedia veebivariant avatakse 2022 aastaks. Esimesed muudatused uude võrguentsüklopeediasse tehti 9. juunil 2022 a., uue entsüklopeedia loomisest teatasid autorid 18. augustil. Osad rahvusvahelisest vikipeediast muutmata kujul ülekantud artiklid, nagu näiteks artikkel Venemaa õigeusust, on tehtud autoriõigusi rikkudes[4].

Entsüklopeedia loomisele eelnes Riigiduuma saadiku "Jedinaja Rossija" parteisse kuuluva Andrei Alševski kaebus ja järelepärimine siseministeeriumile vikipeedia Venemaa osakonna suhtes. Selle järgi esitavat venekeelne vikipeedia ebaõigeid ajaloosündmusi ja esitab fakte praegusele Venemaa ajalookäsitlusele ebaõiges suunas ja valguses ning kahjustab sellega vene rahva ja riigi arengut ja eneseteadvust. Oma 27. juuli 2022 a. antud vastuses lubas Venemaa Siseministeeriumi Ekstremismivastase Tegevuse Keskuse ülem Oleg Baranov vene vikipeedia toimetajaid ja vikipeedia "ekstremistlike" artiklite loojaid uurida ning vajadusel "ebaseadusliku info levitamises" vastutusele võtta[5]. Venemaa valitsus on venekeelset vikipeediat juba aastaid vaenanud - viimati 1. märtsil 2022 käskis Venemaa info- ja meediajärelevalveteenistus Roskomnadzor vikipeediast kustutada või muuta artiklit "Venemaa sissetung Ukrainasse 2022 a.". Kuna Vikipeedia Vene-Ukraina sõja teemalisi artikleid ei eemaldanud andis teenistus 20. juulil interneti otsingumootoritele korralduse märkida Vikipeedia Venemaa seadusi rikkuvaks organisatsiooniks[6][7].

Ametlik lühinimetus on Runi.[8]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://xn--h1ajim.xn--p1ai/ Runi teeninduslehekülg
  2. https://actualitte.com/article/107530/international/runiversalis-un-wikipedia-russe-approuve-par-l-etat 25. august 2022 a.
  3. https://www.youtube.com/watch?v=OrCHyJ7DJJk&t=4830s Varlamov, Чё Происходит #131, 1:20:03
  4. https://www.youtube.com/watch?v=OrCHyJ7DJJk&t=4830s Varlamov, Чё Происходит #131, 1:20:03
  5. https://www.youtube.com/watch?v=bQp0NMJsW8A&t=2006s Varlamov, Чё Происходит #132, 25:49
  6. meduza.io/news/2022/07/20/roskomnadzor-obyazhet-poiskoviki-pomechat-vikipediyu-kak-narushitelya-zakonov-rf-iz-za-neudaleniya-statey-o-voyne Роскомнадзор обяжет поисковики помечать «Википедию» как нарушителя законов РФ из-за неудаления статей о войне, Meduza, 2022-07-20
  7. rkn.gov.ru/news/rsoc/news74404.htm Роскомнадзор принял меры в отношении Wikimedia Foundation, Роскомнадзор, 2022-07-20
  8. https://xn--h1ajim.xn--p1ai/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • руни.рф – koduleht