Roman Sikora

Allikas: Vikipeedia

Roman Sikora (sündinud 3. juulil 1970) on tšehhi näitekirjanik ja ajakirjanik.

Sündis Třineci linnas Kirde-Tšehhimaal, kasvas seal üles ja lõpetas 1988. aastal kohaliku kutsekooli metallurgia alal. Töötas Třineci raua- ja terasetööstuses, enne kui kolis Brnosse, et astuda Janáčeki muusika- ja etenduskunstide akadeemiasse (Janáčkova akademie múzických umění v Brně; tšehhikeelne lühend JAMU). Õppis seal kuus aastat. On töötanud Brno Linnateatris. 1998. aastal asutas koos mõttekaaslastega teatriteemalise veebiajakirja Yorick, kuhu muuhulgas ise kirjutas esseesid ja arvustusi, kritiseerides Tšehhi teatrites valitsevat akademismi. Praegu elab Prahas, töötab toimetajana ajakirjas "Literární noviny" ja veebisaidi Tiscali.cz juures, teeb kaastööd sõltumatule veebiväljaandele "A2larm".

Ta on kirjutanud paarkümmend teatri- ja raadiolavastust ning arvukalt artikleid ja arvustusi. 1997. aastal sai Sikora oma näidendiga "Smetení Antigony" (tõlge umbes "Antigone jäänused") Alfréd Radoki fondi korraldatud algupärase draama konkursil teise koha, selleks ajaks oli ta kirjutanud juba umbes 15 näidendit. Tema näidendeid on lavastatud ka väljaspool Tšehhi vabariiki, kõige rohkem on tema teoseid tõlgitud saksa, prantsuse, ungari ja sloveeni keelde.[1]

2014. aastal tõi VAT Teater lavale Sikora näidendi "Masohhisti pihtimus" ("Zpověď masochisty")[2]

2007. aastal tehti Sikorast film "Sikora. Malý osobní marketingový epos" ("Väike isiklik turunduseepos", režissöör Ivo Bystřičan), kus Sikora arutleb enese müümise-mittemüümise üle Brno linna taustal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.maisonantoinevitez.com/fr/auteurs-traducteurs/roman-sikora-176.html
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. mai 2018. Vaadatud 22. mail 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]