Romainiai fort

Allikas: Vikipeedia
Romainiai fort

Romainiai fort on endine fort Tsaari-Venemaa Kaunase kindluse koosseisus. Tänapäeval jääb see Kaunas Romainiai linnaossa.

Fordi rajamine algas aastal 1913. See rajati Konstantin Velitško aastal 1909 loodud plaani põhjal. See oli kavandatud lihtsa betoonist ja raudbetoonist ehitisena, millel puudusid varasematele fortidele omased dekoratiivsed elemendid. See oli kavandatud vastu seisma uute raskesuurtükkide tulele.

1913. aastal valmis 55% vajalikest mullatöödest. Rajati teed ning asuti rajama vallikraave ja rinnatisi. 1914. aastal lõpetati suurem osa mullatöödest ja asuti betoneerima keskset varjendit. Sõja puhkemine tõi kaasa muudatused plaanis, kuna ehitist sooviti kiiremini kasutuskõlblikuks muuta. Poterni sissepääsud suleti, rajati lisatulepesad, kaevikud, okastraattõkked. Tulepunkte rajati ka väljapoole fordi territooriumi.

Kuigi fort ei valminud lõplikult, osales see Kaunase kaitselahingutes. Taganevad Vene väed õhkisid selle.[1]

Fort on nelinurkse plahvatusest rikutud struktuuriga. Selle moodustab vallikraavist ümbritsetud keskne kõrgendik. Idas jäi vallikraav lõpetamata, läänes on see veega täitunud ja soostunud. Fordi territooriumil võib aimata jälgi viiest hoonest. Kohati on säilinud ka vanad maa-alused kõigud, osasse ruumidest pääseb ka sisse. Fordi ülemise osa moodustab betoonist varjend-tulepesa.[2]

Fort on aastast 2002 muinsuskaitse all, kuid see on korrastamata ja võsastunud. Seda on rikkunud forti kogunenud vesi. Plahvatuse jäljed on mitmel pool selgesti nähtavad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kauno tvirtovės gynyba 1915 metais (Arvydas Pociūnas). - Vilnius: Gen. Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija, 2008. - 114 lk. - ISBN 978-9955-423-64-5
  2. "Forto liekanos". Vaadatud 22. aprillil 2021.