Roger Babson

Allikas: Vikipeedia
Roger Babson
Sünniaeg 6. juuli 1875
Surmaaeg 5. märts 1967 (91-aastaselt)
Newtoni õunapuu Babsoni Kolledžis

Roger Ward Babson (6. juuli 18755. märts 1967) oli miljonärist Ameerika ettevõtja, majandusteadlane, äriteoreetik ja leiutaja.

Ta on tuntud mitme ärikooli asutajana: Babson Kolledž (Babson College), Webber Kolledž (Webber College, nüüd Webber International University) Florida osariigis Babson Parkis ja Utopia Kolledž (Utopia College), mis asus Kansase osariigis Eurekas. Ta oli tuntud oma mõnede pseudoteaduslike tõekspidamiste poolest – muuhulgas tegeles ta gravitatsioonivastase kihutustööga, millest kasvasid välja antigravitatsiooni uuringud tema asutatud Gravitatsiooniuuringute Fondis.

1919. aastal asutas ta eramajanduskooli Babson College ning 1927. aastal ka Webber College', millest on tänaseks saanud Webberi rahvusvaheline ülikool. 1946. aastal asutas ta ka Kansase osariigis Greenwoodi maakonnas tegutsenud Utopia College'i, mis lõpetas tegevuse 1970. aastal.

5. septembril 1929 pidas ta kõne, milles kuulutas, et varem või hiljem tabab turge kriis ja see võib olla suur. Hiljem samal päeval langes aktsiaturg umbes 3%. See sai tuntuks kui "Babsoni Break". Must neljapäev ehk 1929. aasta Wall Streeti krahh saabus 24. oktoobril 1929, millest sai alguse ülemaailmne majanduskriis.

Babsoni investeerimise kümme käsku[muuda | muuda lähteteksti]

Babsoni "kümme käsku", mida ta järgis investeerimisel ja julgustas oma lugejaid sama tegema:

  1. Hoidke lahus spekuleerimine ja investeerimine. (Keep speculation and investments separate.)
  2. Ärge laske end nimest petta. (Don't be fooled by a name.)
  3. Uute müügikampaaniate suhtes olge ettevaatlik. (Be wary of new promotions.)
  4. Jälgige turu suutlikkust. (Give due consideration to market ability.)
  5. Ärge ostke pimesi. (Don't buy without proper facts.)
  6. Muutke ostud turvaliseks diversifitseerides (hajutades). (Safeguard purchases through diversification.)
  7. Ärge püüdke diversifitseerida (hajutada) ostes sama ettevõtte erinevaid väärtpabereid. (Don't try to diversify by buying different securities of the same company.)
  8. Väikeettevõtteid peaks uurima üksikasjalikult. (Small companies should be carefully scrutinized.)
  9. Ostke piisava varuga, mitte ülikülluslikult. (Buy adequate security, not super abundance.)
  10. Tuleks osta oma raha eest, mitte oma börsimaaklerilt või börsiplatvormilt laenu võttes. (Choose your dealer and buy outright (don't buy on margin).

Gravitatsiooniuuringute Fondi asutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Babson asutas 1948. aastal Gravitatsiooniuuringute Fondi (Gravity Research Foundation), mis asub New Hampshire'i osariigis New Bostonis. Asukoha valikul sai määravaks, et see paiknes tuumarünnaku üleelamiseks piisavalt kaugel Massachusettsi osariigis asuvast Bostoni linnast.

Gravitatsiooniuuringute Fondi esialgne eesmärk oli leida viise, kuidas luua gravitatsiooni vastane kaitse. Aja jooksul loobus sihtasutus pseudoteaduslikust püüdest blokeerida gravitatsiooni ja hakkas uurima gravitatsiooni. Fond korraldab iga-aastast konkurssi, mille raames premeeritakse kuni 4000 dollari suuruse auhinnaga teadlaste esseesid gravitatsiooniga seotud teemadel. Konkursi on võitnud vähemalt kuus inimest, kes on saanud hiljem Nobeli füüsikaauhinna.