Rinnastus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rindühend)

Rinnastus ehk rinnastusseos ehk koordinatsioon on üks moodustajate grammatilise seose liike. Rinnastatud moodustajad ehk rindliikmed paiknevad lauses kõrvuti ja moodustavad rindühendi. Rinnastusseos esineb siis, kui tegemist on loeteluga ja rinnastatud moodustajad seotakse omavahel sidesõnade või koma abil.

Eesti keel[muuda | muuda lähteteksti]

Rindühendi täiend ainsuses ja mitmuses[muuda | muuda lähteteksti]

Üldreegel[muuda | muuda lähteteksti]

Ainsuslike liikmetega rindühendit laiendav omadussõnaline täiend on üldjuhul ainsuses. See tähendab, et kui rindühendil on ainsuses olevad liikmed, on ka omadussõnaline täiend ainsuses. Nt Albertil on punane müts ja sall, mitte: Albertil on punased müts ja sall. Annikal on kollane seelik ja pluus, mitte: Annikal on kollased seelik ja pluus.

Erandid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Kui rindliikmete juures on olemas mingi ühisnimetaja, võib kasutada mitmuslikku täiendit. See ei ole kohustuslik. Nt Kallis ~ Kallid Albert ja Paula! (= Kallid sõbrad Albert ja Paula!)
  • v- ja tav-kesksõnaline täiend, mis on lauses öeldis, on rindliikmete juures mitmuses. Nt Tänaval kekslevad Albert ja Paula jäid tervisesportlastele jalgu. (Albert ja Paula kekslevad tänaval.)

Et ainsuslike rindliikmetega rindühendi täiend jääb üldjuhul ainsusesse, on raske määrata laiendi põhja. Nt lausest Albertil on punane müts ja sall võib järeldada, et ainult müts on punane. Kui on vaja täpne olla, peaks kasutama ühemõttelist väljendust. Selleks võib täiendit korrata, nt Albertil on punane müts ja punane sall. Kui on vaja näidata, et täiend kuulub ainult ühe rindliikme juurde, võib täiendita rindliikmed tõsta täiendiga rindliikmest ettepoole. Seda sobib teha kui rindliikmed on tähtsuselt võrdsed, nt Albertil on kaabu ja punane müts (vrd Albertil on punane müts ja kaabu). Kui rindliikmed ei ole võrdsed, võiks ja-rinnastusest loobuda, nt Albertil on punane müts koos kõrvaklappidega.

Rindühendi põhi ainsuses ja mitmuses[muuda | muuda lähteteksti]

Rindühendi põhja on mõnes olukorras võimalik kasutada nii ainsuses kui ka mitmuses. Nt: Restorani ja baari omanik kohtusid tänaval või Restorani ja baari omanikud kohtusid tänaval. Mõlemaid võib kasutada, aga eelistatum on siiski esimene variant või hoopis: Restorani omanik ja baari omanik kohtusid tänaval.

Korduva põhja ärajätmisel on võimalik asja mitut moodi mõista ja sellisel juhul mitmuse kasutamine ei aita. Aidata võivad eelteadmised ja ainsuse korral ka öeldise arvuvorm. Kui öeldis on mitmuses järeldub ühemõtteliselt, et on tegemist eri asjadega: Restorani ja baari ladu asuvad hoone taga. Kui öeldis on ainsuses, on selgelt tegemist ühise laoga: Restorani ja baari ladu asub hoone taga. Kui on tegemist kahe laoga, aga öeldise vormi järgi seda aru ei saa, on parem põhja korrata: Restorani ladu ja baari ladu asuvad hoone taga.

Kui tegemist on perekonnanimega, mille ees on mitu eesnime, on see ainsuses: Mart ja Mari Mets, muude lisanditega võib olla nii ainsuses kui mitmuses: isa ja ema Mets ~ Metsad. Kui lisandiks on perekond või mõni muu kogusõna, on võimalik ka ainsus ja mitmus: perekond Mets ~ Metsad.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]