Rick ja Morty

Allikas: Vikipeedia
Rick ja Morty
Rick and Morty
Žanr ulmekomöödia
Idee autor Justin Roiland
Dan Harmon
Peaosades Justin Roiland
Chris Parnell
Spencer Grammer
Sarah Chalke
Helilooja Ryan Elder
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Hooaegu 7 Muuda Vikiandmetes
Jagusid 71 (25.02.2024) Muuda Vikiandmetes
Tootmine
Produtsent
  • J. Michael Mendel
  • Kenny Micka
Tegevprodutsent
  • Dan Harmon
  • Justin Roiland
  • James A. Fino
  • Joe Russo II
  • Mike McMahan
Jao kestus 22 minutit
Tootjaettevõte Williams Street
Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions
Harmonious Claptrap
Starburns Industries (hooaeg 1–2)
Rick and Morty LLC. (hooaeg 2–3)
Green Portal Productions (hooaeg 4)
Levitaja Warner Bros. Television Distribution
Linastamine
Kanal Ameerika Ühendriigid Adult Swim
Pildiformaat 1080i (HDTV
Esmaeeter 2. detsember 2013
Välislingid
Ametlik koduleht Muuda Vikiandmetes
Sissekanne IMDb-s

"Rick ja Morty" (Rick and Morty) on Justin Roylandi ja Dan Harmoni loodud Ameerika ulmekomöödia animafilmide sari, mis ilmus Cartoon Networki programmi Adult Swim osana. See esilinastus 2013. aasta detsembris. Teine hooaeg ilmus 2015. ja kolmas 2017. aastal, 2018. aasta mais kuulutati välja veel 70 jagu, mille puhul ei ole hooaegu täpsustatud.[1] Neljanda hooaja esimesed viis jagu ilmusid novembris-detsembris 2019, hooaeg jätkus 3. mail 2020.[2]

Sari sai alguse filmi "Tagasi tulevikku" animeeritud lühiparoodiast. Peategelased on küüniline ja hullumeelne teadlane Rick Sanchez ning tema naiivne, kapriisne ja ebakindel lapselaps Morty, kes satuvad mitmesugustesse seiklustesse. Mõlemale tegelasele annab hääle sarja looja Royland.

Kriitikutelt on "Rick ja Morty" väga kõrgeid hinnanguid saanud – rõhutatud on selle originaalsust, loovust ja huumorimeelt.

Peategelased[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rick Sanchez (hääle andnud Justin Royland) – üks peategelane, särav alkohoolikust keskealine teadlane, kes pidevalt röhitseb. Ta on väga skeptiline, küüniline, torisev ja isekas, kuid tal on hea huumorimeel. Oma geniaalsuse tõttu leiab ta kogu universumis palju vaenlasi. Pärast oma tütre Smithi pere juurde kolimist reisib Rick peaaegu alati pojapoja Mortyga.
  • Morty Smith (hääle andnud Justin Royland) – teine peategelane, Ricki pojapoeg, 14-aastane poiss (alates 3. hooaja sündmustest 15-aastane), tüüpiline teismeline. Vanaisaga reisides ei saa ta tihti toimuvast aru, kuid aeg-ajalt on leidlik. Ta on armunud enda koolikaaslasesse Jessicasse.
  • Beth Smith (hääle andnud Sarah Chock) – Ricki tütar, Morty ja Summeri ema, 34-aastane. Ta töötab loomade, peamiselt hobuste arsti ja südamekirurgina. Summeri sünnitas ta 17-aastaselt, tütre sõnul "teeb Beth sellest pidevalt numbri." Tal on probleeme alkoholiga, ta peab end alaväärseks ja kardab, et isa hülgab ta taas.
  • Jerry Smith (hääle andnud Chris Parnell) – Morty ja Summeri isa, Ricki väimees ja Bethi abikaasa, 34/35 aastat vana. Nagu Morty, on ta on naiivne ja rumal, mistõttu on tal palju komplekse. Ta on töötu ja seepärast tuletavad kõik pereliikmed talle kogu aeg meelde, et ta töö leiaks, ja mõnda aega töötabki ta reklaamiagendina. Jerry on huvitatud tsiviilõigusest ja talle meeldib film "Titanic".
  • Summer Smith (hääle andnud Spencer Grammer) – Morty vanem õde, 17-aastane, samuti tüüpiline teismeline. Mõnikord reisib ta koos vanaisa ja noorema vennaga ning aitab neid hädast välja. Ta peab oma pere trikke rumalaks ja on armunud enda koolikaaslasesse Ethanisse.

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Dan Harmon (vasakul) ja Justin Roiland

Multifilmi loojad Justin Reuland ja Dan Harmon kohtusid Los Angeleses igakuisel lühifilmide festivalil Channel 101, mille üks asutaja oli Harmon.[3] Festivalil osalejad pakkusid publikule oma lühifilmide algversioone, mille järel publik valis välja sellised, mis nende arvates vääriksid edaspidist väljaandmist sarjana. Aasta pärast festivali asutamist, alates 2004. aastast, hakkas Royland Harmonile oma töid saatma. Roylandi esimesed filmikatsetused, mida Harmon kirjeldas "haigete ja hullumeelsetena", kutsusid publikus esile segase reaktsiooni, kuid sellegipoolest taoline huumor Harmonile meeldis ja nad hakkasid koostööd tegema.

2006. aastal lõid Harmon ja Royland Channel 101 jaoks koomiksi "Doki ja Mharti tõelised animeeritud seiklused", mis räägib Emmett Browni ja Marty McFly filmisarja "Tagasi tulevikku" peategelaste seiklustest.[4] Koomiks tekitas publikus tugevaid emotsioone ja Royland lõi veel mitu lühifilmi, mille kangelased hakkasid tasapisi oma originaalfilmide prototüüpidest kaugenema.[5]

Animatsiooni kallal töötas Kanada ettevõte Bardel. Tegelaste animatsioon ja kujundus tehti animatsioonitarkvara Toon Boom Harmony abiga. Kõigepealt loodi Adobe Photoshopis taustapilt ja kujundati see visuaalefektide tarkvaraga After Effects. Peategelaste stiili kallal töötavate loojate ja animaatorite sõnul inspireeris neid ka animatsioonisari "Simpsonid".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Новый сезон мультсериала «Рик и Морти» выйдет раньше ожидаемого срока". Газета.Ru. Vaadatud 22.08.2018.
  2. "Четвертый сезон мультсериала «Рик и Морти» выйдет в ноябре 2019 года". Meduza.io. Vaadatud 15.05.2019.
  3. Ivan Cohen (24. jaanuar 2014). "Dan Harmon and Justin Roiland on Rick and Morty, How Community Is Like Star Trek, and Puberty". Vulture. New York Magazine.
  4. Alan Sepinwall (24. märts 2014). "Mega Dan Harmon interview, part 3: 'Rick and Morty'". HitFix.
  5. Yvonne Villarreal (5. märts 2014). "Dan Harmon, Justin Roiland talk bringing absurd to 'Rick and Morty'". Los Angeles Times.