Reimsi Saint-Remi basiilika

Allikas: Vikipeedia
Saint-Remi kloostrikiriku läänefassaad
Kiriku sisevaade kesklöövist koori suunas
Basiilika põhiplaan, 19. sajandi joonis
Sainte Ampoule. Värviline litograafia 1843. aastast

Saint-Remi basiilika (prantsuse keeles Basilique Saint-Remi) ehk Saint-Remi kloostrikirik on 11. sajandist pärinev kirik Reimsis, pühale Remigiusele pühitsetud endine kloostrikirik. Romaanikas alustatud ehitist on 12. sajandil täiendatud gooti juurdeehitistega.

Kirik kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse koos Reimsi katedraali ja peapiiskopi paleega (Palais du Tau)[1].

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone on kahe läänetorniga kolmelööviline basiilika, mille siseruum on 122 m pikk ja ainult 26 m lai. Pikihoone, transept ja lõunatorn on romaani stiilis, kooriümbriskäigu ja kabelipärjaga kooriruum ja läänefassaad gooti stiilis[2]. Kirikus on säilinud hulk 12. ja 13. sajandist pärit vitraažaknaid[3][4].

Kirikus asuvad paljude peapiiskoppide ja mõnede frangi kuningate, sealhulgas Karlmann I (surnud 771), Louis IV (surnud 954) ja Lothaire (surnud 986) hauad.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik asub pärimuse järgi püha Remigiuse (umbes 436–533) haual. 8. sajandil rajati sellesse paika Püha Remigiuse klooster ja benediktlaste ordu nunnad asustasid seda kuni Prantsuse revolutsioonini[5]. Varasemat ehitist asendava kloostrikiriku ehitamist alustati 1007. aastal[6], selle pühitses paavst Leo IX 1049. aastal[7]. 12. sajandi lõpul laiendati kirikut transeptiga, et mahutada rohkem palverändureid. Samal ajal rekonstrueeriti fassaad ning ehitati juurde kooriümbriskäik ja kabelipärg, mis, olgugi varase gootika vormides, ei riku kiriku arhitektuuripildi terviklikkust.

Prantsuse revolutsiooni ajal kirik rüüstati. Juba 19. sajandil kirikut ennistati. I maailmasõjas sai hoone pommitamises kannatada ja selle võlvid varisesid osaliselt. Need taastati järgneva 40 aasta jooksul, kuid sõjas hävinud orel asendati alles 2000. aastal uuega[8].

Kirikus asus Prantsuse revolutsioonini Püha ampulla (prantsuse keeles Sainte Ampoule) püha õliga, mis legendi kohaselt oli saadetud taevast pühale Remigiusele Chlodovechi kroonimisel ja mida kasutati kõigi Prantsusmaa kuningate kroonimisel Reimsi katedraalis[9].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/601/
  2. https://france-world-heritage.com/saint-remi-basilica
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. september 2020. Vaadatud 14. juunil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. https://france-world-heritage.com/saint-remi-basilica
  5. https://france-world-heritage.com/saint-remi-basilica
  6. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. juuni 2020. Vaadatud 14. juunil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  7. https://france-world-heritage.com/saint-remi-basilica
  8. https://france-world-heritage.com/saint-remi-basilica
  9. https://www.britannica.com/topic/ampulla-flask#ref169003