Redwell

Allikas: Vikipeedia

Redwell Manufaktur GmbH on Austria pereettevõte, mis töötab välja ja toodab infrapunaküttepaneele.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1998. aastal alustas Michael Buschhoff koostööd Venemaa inseneridega, et tuua turule infrapunakütteseadmed ettevõttes WLL Toodeti esimesed infrapunakütteelemendid, mida kasutati ehitustööstuses (kuivatites). Aastal 2000 lõppes koostöö venelastega ja Mike Buschoff jätkas infrapunakütteseadmete väljatöötamist oma garaažis. Tootearendus käis koostöös Müncheni Ökoloogia ja Tervise Instituudiga. [1] 2002. aastal sai ettevõttel IHS Infrarot Heizsysteme Ltd müügiks valmis esimene partii infrapunaküttepaneele. 2003. aastal on tootmine nii suureks arenenud, et kolitakse uutesse ruumidesse Hartbergis, Ausrias. Võetakse kasutusele spetsiaalsed kuumakindlad liimid ja alustatakse seeriaviisilist tootmist. Toodete valik laieneb. Samal aastal saavad IHS Infrarot Heizsysteme Ltd küttepaneelid TÜV kvaliteedimärgise. 2005. aastal jõuavad tooted USA ja Kanada turule. Hakati kasutama Redwelli kaubamärki.

2007. aastal arendatakse välja kvaliteedisüsteem, tooted saavad ISO 9001 sertifikaadi (EN ISO901:2000 ja 1400:2400). Tootmismaht suureneb tänu uutele masinatele. Tooted pälvivad 2007. aastal CSA sertifikaadid Kanadas ja UL sertifikaadid Ameerika Ühendriikides. Infrapunaküttepaneelid müügil rohkem kui 20 riigis. [2] 2009. aastal on Redwelli infrapunaküttepaneelid tunnustatud rahvusvahelisel turul ja müügil 30 riigis. 2010. aastal sai ettevõte uue nime Redwell Manufaktur GmbH ja tootmist laiendatakse veelgi Ökopargis Hartbergis, tootmisala 3600 m2. 2013. aastal oli tootearendus ja tulemused jõudnud kvaliteedini, kus toodetele hakati andma varasema 60 kuu asemel 90 kuud garantiid. Samal aastal jõuab turule ka Redwelli infrapunakäterätikuivati, millele on integreeritud kontrollsüsteem. 2014. aastal oli nõudlus ja tootmine kasvanud nii suureks, et ehitati juurde 900 m2 tootmis- ja laoruume. Peakorter kolis Rotenturmi. Redwelli toodetele anti Leitbetrieb Austria kvaliteedimärgis. 2015. aastal toodi turule ainulaadne kaks ühes (infrapunakütteelement koos LED valgusega), mis on mõeldud kasutamiseks tootmis- ja laohoonetesse ning müügisaalidesse. Toode võitis samal aastal kaks auhinda: Red Dot Award ja Energy Globe Award Burgenland. 2017. aastal võitis sama toode (2IN1) Saksa disaini auhinna. 2018. aastal anti toodetele varasema 90 kuu asemel garantiid 10 aastat.[3]

Tootmine[muuda | muuda lähteteksti]

Redwell kasutab toomisel ainult rohelist energiat ja kvaliteetseid keskkonnasõbralikke materjale. Tootmisprotsess on rangelt kontrollitud käsitöö. Redwelli küttepaneelidel on garantii 10 aastat. Tooted vastavad Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiivis 2009/125/EÜ 2009. aastal kehtestatud nõuetele, mis käsitlevad energiamõjuga ökodisaini tooteid.[4] Redwelli infrapuna kütteseadmed on saanud kvaliteedimärgise TÜV Nord ja CE ohutusmärgise 2003.aastal.[5]

Infrapunaküte[muuda | muuda lähteteksti]

Infrapuna küttepaneelid on laiemalt koduses kasutuses alates 2002. aastast. Infrapunaküte on energiasäästlik. Tänu sellele, et ei soojendata ruumis olevat õhku vaid ruumi ennast ja ruumis olevaid esemeid saavutatakse energia kokkuhoid vähemalt 30%.[6] Ruumi seintes, põrandas ja laes salvestunud soojus on püsivam ja ka ruumi ventileerimisel ei ole energia kadu suur. Infrapunakütte kasutamine ei põhjusta pidevat õhuringlust ruumis, õhus on vähem tolmuosakesi ja allergeene. Igat infrapuna küttepaneeli juhitakse individuaalselt termostaadiga, see tagab optimaalse energia kasutuse, sest igas ruumis saab valida soovitud temperatuuri. [7] Infrapunaküte hoiab ruumi seinad soojad ja kuivad ning väldib hallituse tekkimist. Infrapuna küttepaneelid on paigaldatavad nii seinale kui lakke. Infrapuna küttepaneelid on hooldusvabada. Infrapunaküte on hääletu ja puudub temperatuuride erinevus lae ja põranda vahel.

Infrapunakütte mõju tervisele[muuda | muuda lähteteksti]

Erinevalt UV- ja röntgenikiirgusest on infrapunakiirgusel soodne mõju inimese tervisele. Infrapuna soojendab keha ja vereringe kannab soojuse kehas laiali. Infrapunasoojus tugevdab inimese immuunsussüsteemi, ei mõjuta ruumi õhuniiskust, ei kuivata inimese nahka ega limaskestasid. Infrapunaküte kiirendab vereringet nahas, stimuleerib ainevahetust ja on väga hügieeniline tänu puhtamale õhule. Liigesehaigusi põdevatele inimestele mõjub õhu tsirkulatsiooni puudumine ja püsiv õhuniiskus väga positiivselt. Ka astmahaigetele ja allergikutele on puhtam õhk ja püsiv õhuniiskus parim keskkond.

Sertifikaadid[muuda | muuda lähteteksti]

Redwell vastab Leitbetriebe Austria kõrgetele nõudmistele: tegemist on innovatiivse, pidevalt areneva eduka firmaga, millel on kõrge sotsiaalne vastutus – auastme esimene koht.

Redwell on heaks kiidetud ja soovitatud IBR (Institute für Baubiologie Rosenheim GmbH) poolt[8]

Redwellile on antud kvaliteedi ja tervisesõbralikkuse sertifikaat, mis kinnitab kasutatud materjalide ohutust. CE nõuetele vastavus. Redwell Manufaktur GmbH kinnitab, et kütteelemendid vastavad EMC Direktiivile ja EL Madalpinge Direktiivile 2006/95/EG[9]

TÜV Nord – sertifikaat tootmisettevõttele, millel on TÜV Nord ohutusmärk 2003 [10]

Energy Globe Award Burgenland 2015[11]

Red Dot auhind. Tootele on antud Red Dot auhind disaini eest 2015.aastal.[12]

Riiklik preemia 2015 Keskkonnakaitse ja energiatehnoloogia „Puhas tehnoloogia Austrias“[13]

Rahvusvaheline elektrilise sudu uurimise ühingu (International Society for Electrosmog Research) tunnustus, et Redwelli infrapunaküttepaneel WE1600 vastab nõuetele ja eralduv elektromagnetkiirgus jääb alla lubatud keskmise.[14]

Saksa disaini auhind 2017 ja 2020 (German Design Award Winner 2020)[15]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. aprill 2019. Vaadatud 7. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. https://www.csagroup.org/testing-certification/marks-labels/csa-marks-labels-north-america/
  3. https://www.redwell.com/unternehmen/geschichte
  4. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/et/TXT/?uri=CELEX:32009L0125
  5. https://www.redwell.com/unternehmen/zertifikate/
  6. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 5. oktoober 2014. Vaadatud 7. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  7. https://redwellinfraredheating.com/search?q=comparison+survey&type=product
  8. https://www.baubiologie-ibr.de
  9. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/et/TXT/?uri=CELEX:32009L0125
  10. https://www.tuv.com/world/en/product-certification.html
  11. www.energyglobe.info
  12. https://www.red-dot.org/
  13. https://www.bmvit.gv.at/ministerium/staatspreise/umwelt/umweltenergie2015.html
  14. https://www.elektrosmog.com/news-from-john-weigl-site-2
  15. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 6. detsember 2019. Vaadatud 7. detsembril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)