Red Dead Redemption 2

Allikas: Vikipeedia
Mängu "Red Dead Redemption 2" logo

"Red Dead Redemption 2" on vesterniteemaline seiklus-videomäng, mille arendaja ja avaldaja on Rockstar Games. Mängu tegevus eelneb 2010. aasta mängule "Red Dead Redemption" ning see on kolmas mäng "Red Deadi" mängude sarjas. Mängu tegevustik toimub aastal 1899 ning mängija kehastub Arthur Morganiks, lindpriiks, kes kuulub Dutch Van der Linde jõuku.

"Red Dead Redemption 2" anti kõigepealt ehk 26. oktoobril 2018 välja PlayStation 4 ja Xbox One'i konsoolidele. Kriitikud suhtusid mängu positiivselt ning kiitsid mängu tegevustikku, avatud maailma ja detaile. Mängukriitikute arvustusi koondava Metacriticu platvormi hinnangul on XboX One'il tegemist teise kõrgeima hinnanguga mänguga ning PlayStation 4 puhul kolmanda kõrgeima hinnanguga mänguga. Täpselt sama punktiskooriga on samadel kohtadel veel terve hulk mänge, sealhulgas samuti Rockstar Gamesi mäng "Grand Theft Auto IV".[1]

Mängitavus[muuda | muuda lähteteksti]

"Red Dead Redemption 2" on vesterniteemaline seiklusmäng, mille tegevus toimub avatud maailmas. Mängijal on võimalik mängida nii kolmanda kui ka esimese isiku perspektiivist. Mängija juhib tegelast Arthur Morganit, kes on lindprii ja Van der Linde jõugu liige. Mängus on nii üksikmängu kui ka veebimitmikmängu komponendid.

Mängu loogika sarnaneb eelmise mängu loogikaga, mida on täiendatud ja parandatud. Näiteks on mängudes sarnane võitluslahendus, relvade kasutamine, mainesüsteem ja teised lahendused. Samas on mängus ka palju uusi funktsioone, mida eelmistes osades ei olnud, näiteks nagu kahes käes relvade kandmine ja ujumine.[2]

Mängu tegevustikku mõjutavad suuresti mängija tehtavad valikud. IGN-i valikusüsteemi tutvustava esmaülevaate ajal ütles Rockstar Northi stuudio üks juhte Rob Nelson: "Me üritame anda inimestele anda paljude ülesannete puhul valikuvõimalust: mängija saab valida, kas saadab esimesena lahingusse oma kaaslased või läheb ise ees."[3]

Mängijad saavad uue, dünaamilise suhtlussüsteemi abil suhelda kõikide arvuti poolt kehastatud tegelastega (NPC-dega). Morgan saab valida kolme erineva "dialoogipuu" vahel – alustada saab sõbraliku vestlusega, ähvardusega või teine tegelane lihtsalt tappa ning ta esemed omale võtta.

"Red Dead Redemption 2" kasutab süsteemi, kus mängijale kuuluvad esemed lagunevad aja jooksul ning vajavad hooldust. Näiteks vajavad relvad puhastamist ja õlitamist. Mängija saab külastada juuksurisalongi ja habemeajajat, kuid valikus olevate soengute hulk sõltub sellest, kui palju tegelaskujul juuksed kasvanud on. Juustekasvu simuleerimine toimub sarnaselt päriseluga ning juuksed kasvavad teatud aja jooksul teatud hulga. Lisaks sellele muutub Arthur paksemaks või kõhnemaks, olenevalt tema söömisharjumustest. Sarnane süsteem oli kasutusel ka Rockstari "Grand Theft Auto: San Andrease" mängus. Mängu tegelastel on erinevad riietuskomplektid, mis olenevad ilmaoludest.

Lisaks peavad tegelased teatud aja tagant sööma ning end pesema. Mõned mängu tegevused, mis varasemates mängudes olid vähem detailsed – näiteks saakloomade nülgimine ja esemete vaatlemine – on muudetud oluliselt detailsemaks.

Mängus on võimalik nii jahti pidada kui ka kala püüda. Mõlemad neist on head toidu-, sissetuleku- ja toormaterjaliallikad. Jahti pidades peab mängija liikuma aeglaselt ja ettevaatlikult ning samuti jälgima tuule suunda, et end mitte saakloomale reeta. Relva valik ja lasu koht on samuti olulised, sest sellest oleneb liha ja karusnaha kvaliteet, mis omakorda mõjutab kauplejate poolt naha ja liha eest makstavat hinda. Kui saakloom saab vigastada, kuid mitte surma, üritab ta põgeneda.

Pärast edukat jahti saab mängija valida, kas nülib ja tükeldab looma kohe või võtab terve korjuse kaasa. Karusnahkade ja korjuste kvaliteet langeb aja jooksul. Seeläbi väheneb karusnaha väärtus ning mängija muutub linnadest väljaspool viibides metsloomade sihtmärgiks. Loomanahkasid, kehaosasid, liha ja korjuseid saab hobustele laadida ning neid lihunikele, poodidesse, laagrikohta või edasisse töötlemiskohta transportida.[4]

Erinevalt varasematest Rockstari stuudio mängudest on mängus eraldi funktsioonina kasvavad juuksed. Aja jooksul kasvavad nii Arthuri juuksed kui ka habe. Kui mängija otsustab, et ta tahab juustest või habemest lahti saada, peab ta minema juuksurisalongi, kus juuksur lõikab ta juuksed ära või ajab tal habet. Lühikeste juuste puhul erinevalt varasematest mängudest pikematele juustele sobivaid juuksestiile valida ei saa (ehk juuksed ei kohandu pikkuses juukselõikuse stiilile). 

Arthur saab end ka pesta, kuid see ei ole otseselt hädavajalik. Kui mängija end aga peseb, ei kommenteeri inimesed linnatänavatel Arthuri lehka. Arthur peab magama, et olla täie tervise juures. Kui mängija ei maga, on tegelane väsinud ning kurnatud. [4]

Pärast mängu põhitegevustiku lõppu saab mängija juhtida tegelast John Marstonit, kellega mängumaailma edasi avastada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Game releases by score | Metascore | All platforms | All time". Metacritic. Vaadatud 26.10.2018.
  2. Watts, Steve (20.09.2018). "In Red Dead Redemption 2, Arthur Can Swim, Unlike John Marston". GameSpot. CBS Interactive Inc. Vaadatud 27.10.2018.
  3. Simmons, Alex (3.05.2018). "World's First Look at Red Dead Redemption 2". IGN. Ziff Davis, LLC. Vaadatud 27.10.2018.
  4. 4,0 4,1 Hussain, Tamoor; Dekker, Jacob (25.10.2018). "Red Dead Redemption 2's DNA: How GTA5, Bully, LA Noire, And More Influenced The Sequel". GameSpot. CBS Interactive Inc. Vaadatud 27.10.2018.