Rakvere linnavalitsus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Rakvere Linnavalitsus)
Rakvere linnavalitsuse hoone aadressil Lai 20

Rakvere linnavalitsus on Rakvere linna omavalitsuse täitevorgan ja töötab Rakvere linna põhimääruse alusel.[1] Linnavalitsus täidab seadusega, põhimäärusega ja teiste volikogu õigusaktidega linnavalitsuse pädevusse antud ülesandeid. Rakvere linnavalitsuse moodustab Rakvere linnavolikogu, linnavalitsuse juht on Rakvere linnapea. Linnavalitsus asub Rakveres, aadressil Lai tänav 20.

Linnapea ja abilinnapeade ametikohad on poliitilised, linnavalitsuse ametnike ja töötajate ametikohad on apoliitilised. Rakvere linnavalitsus oli varem 5–7-liikmeline, aastast 2019 on neljaliikmeline.

Pärast 2017. aasta KOV valimisi moodustasid koalitsiooni Reformierakond, Isamaa ja Keskerakond. 2019. aasta septembri lõpus avaldas volikogu umbusaldust reformierakondlasest linnapeale Marko Tormile. Uue koalitsioonilepingu sõlmisid 1. oktoobril 2020 Keskerakond, Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Lepingu alusel moodustati linnavalitsus järgmises koosseisus:

2021. aasta KOV valimiste järel sõlmisid Isamaa ja Keskerakond 20. oktoobril 2021 koalitsioonilepingu. Linnavalitsus kinnitati ametisse 26. novembril toimunud linnavolikogu istungil. Moodustatud linnavalitsuse liikmeteks on:

  • Rakvere linnapea Triin Varek
  • abilinnapea Kert Karus (linnamajandus)
  • abilinnapea Neeme-Jaak Paap (elamu- ja energiamajandus, ettevõtlus, turism)
  • abilinnapea Laur Kaljuvee (haridus, noorsootöö ja kultuur)
  • linnavalitsuse liige Tõnis Pruler.[2]

Rakvere linnavalitsuse struktuuriüksused on linnakantselei, osakonnad ja osakondadele alluvad teenistused. Linnakantselei ülem on linnasekretär.

Osakonnad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Rahandusosakond – tegevusvaldkond: finantstegevus ja aruandlus; esitatud arvete ja rahaliste kohustuste täitmine; tõendite, õiendite jms väljastamine jne.
  • Sotsiaalosakond – tegevusvaldkond: sotsiaalnõustamine; ravikindlustusega hõlmamata vähekindlustatud isikute ravi korraldamine; lastekaitse alane nõustamine, last kasvatavate isikute nõustamine ja toetamine hooldus küsimustes; riiklike ja linna eelarvest finantseeritavate sotsiaaltoetuste taotluste menetlemine jne.
  • Arengu- ja kommunikatsiooniosakond – tegevusvaldkond: linna arengukava ja -strateegiate koostamise koordineerimine; kommunikatsiooni, turismi- ja turundusalase tegevuse korraldamine jne.
  • Linnamajandus- ja planeerimisosakond – tegevusvaldkond: linna üldplaneeringu ja detailplaneeringutega ning linnakujundusega seotud küsimused; ehitusload, kasutusload, teatised, planeerimis- ja ehitusprojektid; maakorraldusega ja maamaksuga seotud küsimused; teede ja tänavate ning teerajatistega seotud küsimused jne.
  • Haridusosakond – tegevusvaldkond: koolieelsetesse lasteasutustesse vastuvõtmisega seotud küsimused; hariduslike erivajadustega laste õppimisvõimalustega seotud küsimused, koolikohustuslike laste arvestuse pidamine jne.[3]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna 5, Rakvere linnavalitsuse varasem asukoht

1879. aastani juhtis Rakvere linnaelu Rakvere foogtikohus, seejärel Rakvere linnavolikogu (linnaduuma), Rakvere linnapea ja Rakvere linnavalitsus. Esimeseks Rakvere linnapeaks valiti vene kaupmees Pavel Trellin.[4]

Rakvere linnavalitsuse linnapeaks oli 1914. aastal Rudolf Andrejev, linnapea asetäitja Vassili Ivanov, linnanõunik August Jürgenson, linnasekretär Georg Tuuling.

Rakvere Eesti Haridusseltsi liikmete organiseerimisel läks 1914. aastal linnavõim Rakveres eestlaste kätte. Eesti Edumõttelise Erakonna nimekirjast pääsesid volikokku: advokaadid Tõnis Kalbus ja Eduard Valdmann, laenu- ja hoiuühisuse asjaajaja Gustav Palgi, aktsiisiametnik Johan Saar, krediitühisuse asjaajaja Peet Sepp, käsitöömeistrid-ettevõtjad Gustav Leetberg, Tõnis Saarepere, Hans Stahl, Jakob Kuldvere, Wilhelm Niedrichson, kaupmehed Anton Pedriks, Nikolai Erna ja Paul Erna, Gustav Tingas jt. Kõige enam hääli said suurkaupmees Jaan Rosnikov (165 häält) ja hobupostijaama pidaja, endine linnapea Rudolf Andrejev (159 häält). Palju hääli sai ka kaupmees Vassili Ivanov (156).[5] Sakslasi ei pääsenud volikogusse mitte ühtegi.

Esimeseks eesti soost Rakvere linnapeaks valiti kaupmees Anton Pedriks, senine Rakvere Eesti Haridusseltsi esimees. Rakvere linnanõunikeks said populaarne vene kaupmees Vassili Ivanov ja telefonikeskjaama juht Karl Richard Jakobson.

Linnaelu korraldamiseks moodustas Rakvere linnavolikogu 13 komisjoni: sanitaar-, haigla-, metsa- ja karjamaade, korteri-, ehitus-, laada-, valgustus-, hindade, teede, tapamaja-, toitlus-, revisjoni- ja rahvahariduse komisjon. Rahvahariduse komisjoni koosseisu sai haridusseltsi kooli õpetaja Emma Johanson.[6]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Riigi Teataja
  2. Linnavalitsuse koosseis
  3. Tegevusvaldkonnad
  4. Rakvere on üks Eestimaa vanemaid linnu, virumaateataja.postimees.ee, 8. juuni 2002
  5. Odette Kirss, Eestlaste SUURVÕIT valimistel, Virumaa Teataja, nr. 65, 3. aprill 2014
  6. Odette Kirss, Saja aasta eest RAKVERES, Virumaa Teataja, nr. 65, 7 aprill 2015

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]