Rändmuusik

Allikas: Vikipeedia

Rändmuusik on paigast paika rändav kutseline muusik.

Rändmuusikud kandsid edasi rüütlilaulu traditsiooni, kes levitasid ja lõpuks ka säilitasid seda. keskaegsete rändmuusikute eelkäijateks olid Vana-Rooma miimid ja histrioonid (näitlejad Vana-Roomas ja keskajal). Läbi kogu keskaja oli see kirev seltskond lihtsatest laadaveiderdajatest kuni kõrgelt tunnustatud laulikuteni kõikjal tuntud.

Nende ladinakeelne nimetus on joculator 'naljamees, narr'. Siit on tuletatud Provence'i huglaar (joglar) ja prantsuse žonglöör (jongleur). Põhja pool on tuntud nimetused menestrel (ladina keeles ministrare 'teenima, abistama') ja saksa Spielmann ('mängumees').

Rändmuusikud olid vahendajateks rahvaliku ja kurtuaasse (prantsuse keeles courtois 'õukondlik, peenekombeline') kunsti vahel ja võtsid üle laulude esitamise. Rändmuusikutest tekkis 13. sajandil linnades kutseliste muusikute kiht, kes koondus tsunftidesse. Esimene teadaolev linnamuusikute ühing oli Viinis 1288. aastal asutatud Püha Nikolause Vennaskond. 1321. aastal loodi Pariisis samalaadne Püha Julianuse Vennaskond.