Projekt 1328 Baltika

Allikas: Vikipeedia
Baltika-tüüpi traaler Midija Venemaal
Baltika-tüüpi laevad Miiduranna sadamas (vasakul esiplaanil)
Baltika tüüpi laeva pooleks murdunud vrakk Osmussaarel

Projekt 1328 Baltika (ka MRTK - малый рыболовный траулер с кормовым тралением) on Nõukogude Liidus valmistatud ja massiliselt toodetud väiksem kalapüügilaev. On tänaseni kasutuses, sealhulgas Eestis.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Baltika on mõeldud traalpüügiks ja püütud kala külmutamiseks (külmutustraaler). Iseloomulik kõrge vööriosa tagab parema kindluse Läänemere teravas lainetuses. Ahtris on slipp kalatraalile. Mõnikord on ümberehitusena keskel püügiteki kohal parrast kõrgendatud.

Laevatüübi pikkus on 25,5 m, laius 7 m ja süvis kuni 2,37 m. 300 hj peamasin annab kiiruseks 9,5 sõlme. Laeval on kaks abimasinat võimsusega 20 hj. Külmutuslaadruumi maht on 64 m³ ja hoitav temperatuur 0° C lähedal. Koikohti on viiele laevapereliikmele.

Väidetavalt projekteeriti see kalatraaleri tüüp, nii et seda oleks sõjaseisukorras võimalik hõlpsalt kohandada ka kergeks miinitraaleriks.

Ajalugu ja kasutus[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene Baltika-tüüpi laev valmis Sosnovski laevatehases 1971. aastal ja nende tootmine lõpetati alles 2010. aastal. Kokku on ehitatud umbes 400 seda tüüpi laeva, millest üks läks ka Nõukogude Liidu mereväe kasutusse. Laevu on kasutatud peamiselt Läänemeres ja Põhjameres, seejuures laialdaselt Eestis ja Lätis. Samuti on osa eksporditud ja 20 laeva on ehitatud Rumeenias. Neid on kasutatud ka Bulgaarias ja Jugoslaavias.

1980. aastail ehitatud Baltika-tüüpi laevu on Eestis veel käigus, näiteks Veere, Ermistu, Hiiesaare, Illuste, Kuressaare, Ramsi, Pringi, Lavassaare, Narvia, Pedassaare jm.

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

Lingvistiliselt iseäralikuna võib välja tuua, et ühe aastail 1976-2007 Lätis Riias teenistuses olnud Baltika-tüüpi traaleri nimi oli Perse.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]