Professionaalne maadlus

Allikas: Vikipeedia
Reegleid on võitluses vähe

Professionaalne maadlus (ingl. k professional wrestling) ehk vrestling on popkultuuri lõime kuuluv sporti imiteeriv meelelahutus.

Termin[muuda | muuda lähteteksti]

Termin "professionaalne maadlus" on sisuliselt eksitav juba seepoolest, et tegemist pole maadlusega. Klassikalist maadlust (vabamaadlus, Kreeka-Rooma maadlus) nimetatakse "amatöörmaadluseks" (amateur wrestling).

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki vrestlingu kodumaa on Ameerika Ühendriigid, viljeletakse seda mujalgi (Mehhikos, Kanadas, Suurbritannias).

Vrestling on tsirkuse- ja laadaetteastetest välja kasvanud rahvalik teater, milles etendatakse sportlikku kontaktvõitlust, mis meenutab maadlust, poksi ja MMA-d. Kõik, mis laval toimub, on siiski näitemäng.

Vrestlinguga tegelevad nii mehed kui ka naised. Iga võistleja etendab kindlat rolli ettekirjutatud stsenaariumi alusel. Võitlevad nii paarid kui ka grupid. Võitja pälvib auhinna ja tšempioni tiitli.[1]

Eestis sündinud Georg Hackenschmidt oli üks kuulsamaid osalejaid professionaalses maadluses. Hackenschmidt oli esimene maailmameister raskekaalu maadluses aastal 1905, "Catch-as-Catch-can" reeglite järgi. Lisaks võitis Hackenschmidt esimese Soome rahvusliku maadlusvõistluse aastal 1898, alistades Carl Alléni.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Professional Wrestling". TV Tropes. Vaadatud 08.12.2023.
  2. "Ammattilaispainin historia Suomessa | Saunazilla". saunazilla.com (soome). Vaadatud 18. aprillil 2024.