Perenelle Flamel

Allikas: Vikipeedia
Saint Jacques de la Boucherie tümpanon, Nicolas ja Perenelle Flamel põlvitamas vasakul ja paremal

Perenelle Flamel (1320–1397) oli 14.–15. sajandil Pariisis elanud kirjutaja Nicolas Flameli abikaasa, kes sai tuntuks oma heategevusega. 17. sajandil tekkinud legendides peetakse teda alkeemikuks nagu tema abikaasatki. Tema järgi on nimetatud tänav Pariisis, rue Pernelle.

Eluloolist[muuda | muuda lähteteksti]

Perenelle'i sünnikohast ega noorusest pole midagi teada. Ta abiellus Nicolas Flameliga 1368. aastal kahekordselt leseks jäänuna ja eelmiste abikaasade vara pärijana. Paaril ei olnud järeltulijaid.

Pühendunud katoliiklastest abielupaar annetas heldekäeliselt oma vara kirikutele ja varjupaikadele ning lasi ehitada majasid vaestele; on teada, et Pernelle tellis kirikusse skulptuure, ja Nicolas jätkas tava seda pärast naise surma. Abielupaar on kujutatud donaatoritena palvetamas Saint-Jacques-de-la-Boucherie kiriku portaali tümpanonil püha Jakobuse jalgade ees nende 1389. aastal rahastatud reljeefil.

Perenelle suri 1397. aastal ja jättis abikaasale 5300 Toursi naela; summa on dokumenteeritud kohtuvaidluse tõttu Perenelle'i õe ja õemehe vahel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]