Pavel Filatjev

Allikas: Vikipeedia
Pavel Filatjev
Sünniaeg 2. august 1988 (35-aastane) Muuda Vikiandmetes
Teenistus 56. kaardiväe ründedessantpolk

Pavel Filatjev (vene keeles Павел Олегович Филатьев; sündinud 9. augustil 1988) on Venemaa dessantväelane, kes esines dessantväelaste päeval 2. augustil 2022 üleskutsega dessantväelastele loobuda sõdimisest Ukrainas.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Filatjevil on vene, ukraina ja saksa juured. Ta isa Oleg teenis 56. kaardiväe ründedessantpolgus 2005. aastast ja sest ajast oli ka Pavel seotud selle polguga. Tal on 5 aastat teenistusstaaži dessantvägedes. 2021. aastal sõlmis ta uue teenistuslepingu ja tal õnnestus saavutada enda määramine lapsepõlvest tuttavasse polku noorem-seersandina.[1] Osales koos väeosaga 24. veebruari 2022 sissetungis Ukrainasse, evakueeriti rindelt Venemaale silmavigastuse tõttu 2 kuu rindel viibimise järel.

Filatjev toob dessantväelastele eeskujuks kindral Vassili Margelovi, kes oli Nõukogude õhudessantvägede looja ja ülem kuni 1979. aastani, Nõukogude Liidu vägede sissetungini Afganistani. Margelov pidas Afganistani sissetungi otsust mittevajalikuks, kahjulikuks ja kaotas seetõttu oma ametikoha.[2] Niisama peab Filatjev veaks Tšetseenia sõda. Lisaks eliitväeosade kasutamisele vastuvõetamatu poliitilise põhjendusega operatsioonides, kutsub Filatjev kaasvõitlejaid teenistusest lahkuma eliitvägede sisekorralduse halvenemise tõttu.[3]

Ta on kirjutanud oma seisukohti selgitava raamatu "ZOV".[4][5] Eestikeelse arvamuse raamatust[6] on esitanud Getter Trumsi. Eesti keeles avaldas raamatu "Rahva Raamat AS", tõlkija Vladimir Redpap.

Filatjevi mõtles jääda Venemaale ka pärast raamatu ZOV publitseerimist. Paljud Gulagu.net kommentaatorid soovitasid tal maalt lahkuda. Soovitusi järgides lahkus Filatjev Venemaalt ja reisides läbi mitme riigi jõudis augusti lõpus Prantsusmaale, kus esitas assüüliavalduse.[7] Esialgu toetas Filatjevit gulagu.net, hiljem kujunes koostöö ka vene põgenikke toetava organisatsiooniga New Dissidents Foundation.

Augustis kirjutas Filatov alla lepingu raamatu tulude suunamiseks Ukraina toetuseks.

Novembris kadus Filatovil kontakt seniste toetajatega Prantsusmaal. 25. novembril alustas Filatjev protsessi oma raamatu tulude suunamiseks endale, väites oma vaba tahte mõjutamist lepingu allakirjutamise ajal[8].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ZOV, lk.6.
  2. Сергей Михеенков "Маргелов" 2019. 496 с.
  3. "ZOV". Vaadatud 11.08.2022.
  4. [1]
  5. Павел Олегович Филатьев (13. august 2022). "ZOV". Filibusta.
  6. Getter Trumsi (28. august 2022). "Ukrainas sõdinud venelane räägib suu puhtaks: me ei hoolinud ..." Elu24 Postimees. Vaadatud 28.08.2022.
  7. Vladimir Osechkin. "От видео на Gulagu.net до прямого эфира на ТВ во Франции". Gulagu.net.
  8. Лобанкова, Алёна. "Десантник Павел Филатьев, выступивший против войны, обвинил основателя Gulagu.net Владимира Осечкина в краже прав на свою книгу". Vot-tak.TV. Vaadatud 31. detsembril 2022.