Parkali tänav (Rakvere)

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart

Parkali tänav on tänav Rakvere Vanalinna linnajaos.

Tänav ristub Pika tänava, Parkali platsi (paremalt) ja C. R. Jakobsoni tänavaga ning lõpeb Laial tänaval. Tänava pikkus on 316 meetrit. See on osaliselt ühesuunaline Parkali platsilt Pika tänavani, sellel lõigul on säilinud ka ajalooline munakivikatend. [1]

Parkali tänav, vaade Parkali ja Jakobsoni tänava ristmikult

Hoonestus[muuda | muuda lähteteksti]

Aqva Hotel & Spa, Parkali 4
Pihlaka kondiitritööstus, Parkali 7

Aadressil Parkali 4 paikneb AQVA Hotel & Spa, mis on tuntud veekeskus koos hotelli ja restoraniga. Parkali tänava äärde jääb ka Rakvere linnavalitsuse hoone aadressil Lai 2 ning Pika tänava üks tähelepanuväärsemaid ehitisi – eklektiline Kaitseliidu Viru maleva hoone aadressil Pikk 15, mis valmis 1908. aastal kaupmees Julius Johansoni ettevõtmisel.

Parkali 7 asub Pihlaka kondiitritööstus[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Parkali tänav on üks Rakvere vanemaid. 17. sajandil oli Rakveres vaid viis tänavat: Pikk, Rüüti (praegune Tallinna), Korduani (Rohuaia), Vee (Posti) ja Põrgu[3]. Tee viis Pikalt tänavalt mäest alla Soolikaojani. Ajaloos on tänav kandnud ka Põrgu tänava nime, kuna samas paiknes sepapajad, mille õhtused ääsituled ja mustad mehed andsid selleks nimeks alust. Tänava praegune nimi Parkali (saksa keeles Gerberstraße; vene keeles ул. Паркали; Кожевенная ул) on pandud seal 19. sajandil tegutsenud parkimistöökodade järgi[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Rakvere linna tänavate teenumbrid ja teepikkused. Elektrooniline Riigi Teataja (vaadatud 13.03.2017)
  2. AS Pihlaka, Parkali 7, 44308, Rakvere
  3. Rohuaia tänav saab korda, virumaateataja.postimees.ee, 8. juuli 2005
  4. Odette Kirss. "Jalutaja teejuht, Rakvere", Tallinn, Solnessi Arhitektuurikirjastus, 2007.