Palais Garnier

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Paris Opéra)
Pariisi Ooperimaja
Opéra de Paris
Litograafia aastaist 1890–1900
Üldandmed
Asukoht Prantsusmaa
Pariis
Stiil uusbarokk
Ehituse algus 1861
Ehituse lõpp 1875
Koordinaadid 48° 52′ 19″ N, 2° 19′ 54″ E
Projekt ja ehitus
Arhitekt Charles Garnier
Kaart

Palais Garnier või Opéra Garnier ehk Pariisi Ooperimaja (Opéra de Paris) on 1979 istekohaga ooperiteater Prantsusmaa pealinnas.

Ooperimaja kipsmakett aastast 1863
Ooperimaja läbilõike kavand
Ooperimaja külgvaate kavand

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Arhitekt Charles Garnier' projekteeritud erandlikult üleküllane ja uusbaroklik beaux-arts'i nüanssidega hoone rajati aastatel 18611875. Eklektilisusele rõhuvate (justkui garneeritud) fassaadiornamentidega teatrihoone on Pariisi üks tuntumaid sümboleid ja üks kuulsamaid ooperimaju maailmas.

Sellel on seitse maa-alust ja kümme maapealset korrust kogukõrgusega 56 meetrit maapinnast. See on Prantsuse teise keisririigi aegsetest hoonetest üks pompoossemaid, kallimaid ja esinduslikemaid imperiaalarhitektuuri näiteid, kus asub tänapäeval ka ooperiteemaline muuseum-raamatukogu. Labürindisüsteemiga hoones töötab üle 1000 inimese ja seal tegutseb ka kaks balletikooli. Teatrisaal võtab enda alla vähem kui viiendiku hoone 1,2 hektari suurusest kogupindalast. Siiani on hoovi all tall ooperi hobuste tarvis. Säilinud on "Ooperifantoomist" tuntud La Carlottale püstitatud monument.

Maja all paikneb veehoidla, mis on majja sisse planeeritud ja millel on oluline roll stabiliseeriva lisaraskuse tekitajana – veetaset tõstetakse ja langetatakse vastavalt seitse korrust kõrgemal asuva lava raskusele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]