Prantsuse teine keisririik

Allikas: Vikipeedia

Prantsuse Teine Keisririik
Empire français


1852–1870
Lipp
Vapp
(1861)
Pealinn Pariis
Riigikeeled prantsuse keel
Eelnev Järgnev
Prantsuse teine vabariik Prantsuse kolmas vabariik

Prantsuse teine keisririik (prantsuse keeles Second Empire) oli Napoléon III. imperialistlik režiim aastatel . See järgnes Prantsuse teisele vabariigile ja eelnes kolmandale vabariigile.

2. detsembril 1851 viis vabariigi presidendiks valitud Louis-Napoléon Bonaparte läbi riigipöörde, millega saatis laiali Rahvusassamblee ja sai Prantsusmaa ainuvalitsejaks.

Keisririigi lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Preisimaa tugevnemine 1860. aastatel põhjustas Prantsuse Rahvusassamblees palju ärevust, mis kulmineerus kriisiga 1870. aasta juulis. 15. juulil kuulutas Émile Ollivieri valitsus Preisimaale sõja Hohenzollernite dünastia kandideerimise pärast Hispaania troonile. See oli ettekääne, et püüda peatada Preisimaa ulatuslikku laienemist Euroopas. 1870. aasta juulis ja augustis kaotas Prantsuse keiserlik armee ühe lahingu teise järel ning sai Sedani lahingus lõplikult lüüa. Prantsuse armee ja Napoleon III alistusid preislastele 2. septembril. Uudised Sedani lahingust jõudsid Pariisi 4. septembril ning sama päeva pärastlõunal moodustasid Pariisi Saadikutekoda uue valitsuse.

Vabariiklane Léon Gambetta kuulutas Pariisi raekojas teise keisririigi lõppu ja kolmanda vabariigi asutamist.

Eelnev
Prantsusmaa Teine Vabariik
Prantsuse teine keisririik
18521870
Järgnev
Prantsusmaa Kolmas Vabariik

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]