Parima kohandatud stsenaariumi Oscar

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Parima adapteeritud stsenaariumi Oscar)

Parima kohandatud stsenaariumi Oscar (inglise keeles Academy Award for Best Adapted Screenplay) on Oscari-filmiauhinna üks kategooriatest. Auhinnaga tunnustab Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia filmistsenaariumi, mis on adapteeritud. Enim adapteeritakse romaane, kuid ka näidendeid, muusikale, telesarju, teisi filme ja filmikaraktereid. Kõiki järellugusid peetakse adaptatsioonideks.

Enim ehk seitse korda on auhinnale nomineeritud Billy Wilder, kes võitis 1946. aastal. Rekordilised kaks auhinda on pälvinud Robert Bolt, Francis Ford Coppola, Christopher Hampton, Ruth Prawer Jhabvala, Joseph L. Mankiewicz, Alexander Payne, Mario Puzo, Michael Wilson, Alvin Sargent ja George Seaton.

Vanim auhinna saaja on James Ivory, kes sai selle 2019. aastal 89-aastaselt filmi eest "Kutsu mind oma nimega" ja kelle käes on ka kõigi muude Oscarite pälvinute üleüldibe vanuserekord.[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jake Nevins (5. märts 2018). "James Ivory is oldest Oscar winner ever with screenplay award for Call Me by Your Name". The Guardian (inglise). Vaadatud 10. juuni 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]