Parima lühianimafilmi Oscar

Allikas: Vikipeedia

Parima lühianimafilmi Oscar (inglise keeles Academy Award for Best Animated Short Film) on Oscari-filmiauhinna üks kategooriatest. Auhinnaga tunnustab Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia aasta parimat lühianimafilmi.

Aastatel 1932 kuni 1970 kutsuti auhinda nimega "Aineline lühifilm, multifilm" (Short Subjects, Cartoons), kuid 1971 kuni 1973 nimega "Aineline lühifilm, animafilm" (Short Subjects, Animated Films). Praegust nime kasutatakse alates 1974. aasta Oscari-galast. Esimese viie kümnendi jooksul autasustati auhinnaga filmiprodutsente. Praeguste reeglite kohaselt antakse auhind isikule või isikutele, kes on olnud selgelt suurima võtmetähtsusega üleüldise tulemuse saavutamisel. Maksimaalselt võidakse välja anda neli auhinda ühe filmi eest.[1]

1952. aastani nomineeriti kategoorias ainult Ameerika filme, kuni võitis Kanada päritolu animafilm "The Romance of Transportation in Canada". 1961. aastal võidutsenud Zagreb Filmi "Surogat" oli esimene võidufilm, mis polnud ingliskeelne.

Esimest korda anti auhinda välja 1932. aastal, kui võitis Walt Disney multifilm "Flower and Trees". Disney on isik, kel on selles kategoorias enim nominatsioone (39) ja võite (12). Metro-Goldwyn-Mayeri filmistuudio "Tom ja Jerry" on selle kategooria edukaim animafilmisari 13 nominatsiooni ja seitsme võiduga.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "95TH ACADEMY AWARDS® OF MERIT" (PDF) (inglise). Ameerika Filmikunsti ja -teaduste Akadeemia. Lk 9. Vaadatud 9. juuni 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]