Fütobentos

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Põhjataimestik)

Fütobentos on veekogu (mere, järve või jõe) põhjas kasvavad veeorganismid. Klassikaliselt on fütobentost defineeritud kui: "fütobentos ehk põhjataimestik on veekogu põhjas kasvavate veetaimede kogum"[1].

Meres esineb fütobentost ainult litoraal- ja sublitoraalvööndis, järvedes litoraalvööndis ja jõgedes ripaalvööndis.

Meres moodustavad suure osa fütobentosest vetikad. Mageveekogudes esineb peale vetikate palju ka kõrgemaid taimi ja samblaid.

Suuruse järgi jagatakse fütobentos sageli mikro- ja makrofütobentoseks. Mikrofütobentose moodustavad enamikus veekogu põhjal kasvavad mikroskoopilised vetikad (näiteks räni-, rohevetikad ja tsüanobakterid), makrofütobentose hulka kuulub aga veekogu põhjal kasvavad suuremad taimed, mis silmaga on nähtavad, näiteks puna-, pruunvetikad ja õistaimed.

Läänemere fütobentos[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Läänemere taimestik

Läänemeres moodustavad põhjataimestiku ehk fütobentose suurvetikate, sammalde ja kõrgemate taimede liigid.[2] HELCOMi 2012. aastal tehtud uuringu järgi asustab Läänemere piirkonda 531 põhjataime liiki. Nende hulka kuulub 7 liiki samblaid, 27 liiki mändvetikaid, 109 liiki rohevetikaid, 130 liiki pruunvetikaid, 178 liiki punavetikaid, 6 liiki eriviburvetikad ja 74 liiki kõrgemaid taimi. [3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ökoloogialeksikon. (1992). Koost. Masing, V. Tallinn: Eesti Entsüklopeediakirjastus
  2. Ojaveer, E. (2014). Läänemeri. Tallinn: Teaduste Akadeemia Kirjastus.
  3. "Checklist of Baltic Sea Macro-species HELCOM 2012" (PDF) (Inglise k). Vaadatud 05.12.2017.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)