Original Six

Allikas: Vikipeedia

Original Six (prantsuse keeles: six équipes originales) on meeskonnad, mis kuulusid National Hockey League'i (NHL) aastatel 1942–1967. Kuus meeskonda on Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers ja Toronto Maple Leafs. Pärast 25 hooaega liiga ainsate meeskondadena liitus nendega 1967. aasta NHL-i laienemise käigus kuus uut meeskonda.

Kuigi nime poolest võiks arvata, et need kuus meeskonda moodustasidki liiga, siis nii see ei ole. Algselt (1917) kuulusid neist kuuest NHL-i ainult Canadiens ja Maple Leafs (kelles viimane tegutses nime all Toronto Arenas) ning teised NHL-i liikmed olid Montreal Wanderers, Ottawa Senators ja Quebec Bulldogs. NHL-i alguskümnenditel kuulus vahepeal NHL-i veel mitmeid teisi võistkondi, aga teise maailmasõja ajal 1942. aastal vähendati osalevate meeskondade arvu kuue peale ja nii peetakse siis alles jäänud kuut meeskonda, kellest viimased liitusid liigaga 1926. aastal, traditsiooniliseks kuuikuks.

Original Six meeskonnad on NHL-i frantsiisidest võitnud kõige rohkem Stanley karikaid. Canadiensil on enim võite – 24. Maple Leafs, kes võitis Original Sixi ajastul oma viimase Stanley karika, on ainus meeskond algsest kuuikust, mis pole pärast 1967. aastal aset leidnud NHL-i laienemist Stanley karikale naasnud.

Original Six meeskonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Meeskond Linn Asutatud Liitunud
Boston Bruins Boston, Massachusetts 1924
Chicago Blackhawks Chicago, Illinois 1926
Detroit Red Wings Detroit, Michigan 1926
Montreal Canadiens Montréal, Québec 1909 1917
New York Rangers New York, New York 1926
Toronto Maple Leafs Toronto, Ontario 1917