Omaha High

Allikas: Vikipeedia

Omaha High on pokkerimäng, milles jagatakse igale mängijale 4 kaarti ning ta peab saavutama oma parima käe, kasutades neist täpselt kahte pluss kolme kaarti. Seega on kokku 5 kaarti. Omaha kasutab 52 kaardiga prantsuse kaardipakki.

Põhja-Ameerika kasiinodes mõistetakse Omaha all ernevaid pokkerimänge. Omaha high on tuntud kui algne Omaha versioon. See on mäng, kus käes olevate kaartide ja ühiskaartide vahel on mängijal võimalus hoida kaarte korraga eri moel. Näiteks võib mängijal olla nii viik mastini kui täismaja, olenevalt eri kaardikombinatsioonidest. See võib olla paras pähkel ka kogenud mängijatele, saamaks aru, millised viigid on nende jaoks võimalikud.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Omaha mängu täpne päritolu pole teada, kuid tuntud pokkerimängija Robert Turner tutvustas omanat esmakordselt kogenud pokkerimängija Bill Boydile. Viimane tutvustas seda mängu Las Vegase Golden Nugget kasiinos. Omaha algversioonis jagati mängijatele vaid kaks avakaarti, mida pidi kombineerima jaotuses ühiskaartidega. Kõigis Omaha variantides on täpselt kahe kaardi kasutamise reegel. Sel põhjusel on mängu nimi ka Omaha.

Mängureeglid[muuda | muuda lähteteksti]

Laud on jagatud kõrge parima käe ja parima madala käe vahel. Kõrge ja madala käe saamiseks tuleb kasutada eri kombinatsioone kahest oma käes olevast kaardist, kuid mõlemas käes peab kasutama täpselt kahte oma käest ja kolme laualt - ei enam ega vähem.

Omaha high variandid[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige tavalisemad Omaha high variandid on viie kaardi Omaha, mida nimetatakse ka Big O-ks. USA kaguosas on see mänguvariant kogunud suurt populaarsust.

Tuntud on ka 6 kaardi Omaha või 6-O, mis on saadaval kasiinodes üle maailma . Osades pokkeritubades on ka 5 kaardi Omaha, 6 kaardi Omaha ja Courchevel. Vahel mängitakse kka kõrge-madala jaotusega mängu 9 või 7 kõrge kvalifikatsiooniga. Seda mängitakse samuti igale mängijale jagatud 5 kaardiga. Sel juhul on reeglid sellised, et võetakse täpselt kaks kaarti mängija käest ja kaks laualt.

Omana high-low split-8[muuda | muuda lähteteksti]

Vahel nimetatakse seda mängu lihtsuse mõttes Omaha/8-ks. Selle mängu puhul teeb iga mängija eraldi viie-kaardi kõrge käe ja viie-kaardi äss-viis madala käe. Laud jaotatakse kõrge ja madala vahel, mis võib olla ka samal mängijal.

Madalale käele kvalifitseerumiseks peab mängija oskama mängida 8-7-6-5-4 või madalamat. Sel põhjusel nimetatakse seda “kaheksaks” või “paremaks käeks”.

Mõnedes kasiinodes mängitakse selle asemel 9-madala kvalifikatsiooniga, kuid see on pigem erand.

Iga mängija saab kõrge käe saavutamiseks kasutada suvalist kahte kaarti oma neljast kaardist. Madala käe saavutamiseks suvalist kahte kaart neljast. Kui kvalifitseeruvat madalat kätt pole, võidab kõrgem käsi kogu laua. Sellel mängul on tavaliselt paikapandud limiit. Omaha/8 on kogumas populaarsust.

Osadel madalate panustega online-turniiridel on ilma limiidita Omaha/8.

Mängu lõpus on ühiste kaartide viiest kaardist koosnev tahvel ning seejärel loetleb iga mängija esimese privaatse nelja kaardi jaotuse ning iga mängija parima viie kaardi kõrge ja madala käe.

Tegelikult ei ole see mäng nii keeruline kui esmapilgul tundub. Allolev tabel näitab mängu lõpus ühiste kaartide viiest kaardist koosnevat tahvlit, mille järel loetleb iga mängija tema jaoks esimese privaatse nelja kaardi jaotuse ning iga mängija parima viie kaard kõrge ja madala käe.  

Laud: 2♠ 5♣ 10♥ 7♦ 8♣
Mängija Käsi Kõrge Madal
Madis A♠ 4♠ 5♥ K♣ 5♥ 5♣ A♠ 10♥ 8♣ 7♦ 5♣ 4♠ 2♠ A♠
Mikk A♥ 3♥ 10♠ 10♣ 10♠ 10♣ 10♥ 8♣ 7♦ 7♦ 5♣ 3♥ 2♠ A♥
Timo 7♣ 9♣ J♠ Q♠ J♠ 10♥ 9♣ 8♣ 7♦ Ei kvalifitseeru
Paul 4♥ 6♥ K♠ K♦ 8♣ 7♦ 6♥ 5♣ 4♥ 7♦ 6♥ 5♣ 4♥ 2♠
Mari A♦ 3♦ 6♦ 9♥ 10♥ 9♥ 8♣ 7♦ 6♦ 7♦ 5♣ 3♦ 2♠ A♦